V Makově zachránili vzácného ústřičníka: Nyní loví ústřice na francouzském pobřeží | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V Makově zachránili vzácného ústřičníka: Nyní loví ústřice na francouzském pobřeží

To je on. Vzácný ústřičník, o kterého se pečlivě starali v Záchranné stanici Makov.
To je on. Vzácný ústřičník, o kterého se pečlivě starali v Záchranné stanici Makov. (Foto Libor Šejna)

Nejvzácnějšímu obyvateli záchranné stanice Makov na Písecku, ústřičníkovi velkému, se daří skvěle. Ornitologové ho zahlédli ve Francii a poslali zprávu do Česka.

Informace české záchranáře potěšila. „Pobývá na francouzském pobřeží, je ve skvělé kondici, tedy se mu daří dobře. Je vidět, že naše práce má smysl,“ řekl šéf záchranné stanice Makov Libor Šejna. Záchranářům loni v červenci volali obyvatelé Radomyšle, že tam mezi domy několik dní bloudí pták, jakého v životě neviděli. V Makově se o vyhladovělé mládě pečlivě starali, a když se po několika týdnech dostalo do kondice, vrátili ho do přírody.

Žije až 40 let

Ústřičník je od vzniku stanice v roce 1993 jejím nejvzácnějším obyvatelem. „V Evropě žije na mořském pobřeží a živí se hlavně ú střicemi. U nás hlásí ornitologové tak jedno až dvě pozorování za rok. Lidé ho mohou spatřit jen v zoologických zahradách,“ řekl Šejna. Ústřičník otevírá lastury zobákem, který má k tomu uzpůsobený. Dožívá se až 40 let.

Uletěl 1000 kilometrů

Pták měl na noze kroužky včetně označení L2. „Když jsme to zveřejnili, ozvali se kolegové z Polska. Ústřičník uletěl asi tisíc kilometrů. Tamní záchranáři u řeky Visly vybrali z hnízd kvůli povodním vajíčka a v inkubátoru odchovali 30 mláďat,“ uvedl Šejna.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.