Příběh postižené Andrey (48) z Otrokovic: Už zase slyším! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Příběh postižené Andrey (48) z Otrokovic: Už zase slyším!

Takové zařízení jí na nádraží zloděj strhl.
Takové zařízení jí na nádraží zloděj strhl. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Poprvé v životě slyšela, ale jen na pár hodin. Do setkání se zlodějem, který Andree Grechové (48) z Otrokovic na Zlínsku ukradl řečový procesor. I díky čtenářům Aha! má nové ucho.

Andrea je těžce nedoslýchavá, celý život měla naslouchadlo, většinu slov však odezírala. Když přišla pandemie a bylo nařízeno nosit roušky, přestala lidem rozumět.

Strhl ho zloděj

Lékaři jí nabídli voperování tzv. kochleárního implantátu, který je zavedený do vnitřního ucha a spojený s řečovým procesorem. Ten dostala od specialistů v pražské FN Motol v srpnu. „Bylo úžasné poprvé uslyšet svůj hlas,“ popsala máma dvou dětí (10 a 13). Chvíle radosti trvala jen krátce. Při odjezdu z Prahy jí zařízení za 260 tisíc na hlavním nádraží zloděj strhl a ona se opět ocitla v tichu. „Asi se domníval, že jde o MP3 přehrávač. Nenašel se, přitom mu byl k ničemu,“ dodala.

Čtenáři se složili

Společnost, která zařízení vyrábí, jí procesor zapůjčila. Aby měla opět svůj, musela sehnat celou částku, tedy přes čtvrt milionu. „Byla jsem nešťastná, kde bychom na to vzali. Když jsem svůj příběh zveřejnila a napsalo o něm Aha!, byla jsem překvapena reakcí lidí. Vždycky, když na účet naskočila nějaká částka, ukápla mi slzička. Ale když v závěru sbírky přišlo od anonymního dárce 20 tisíc, to jsem fakt brečela. Všem moc děkuji,“ vzkázala.

Jsem šťastná

„Život se mi ohromě změnil. Od malička jsem neslyšela sykavky, což je problém. S procesorem ano. Jsem šťastná,“ dodala rozechvělým hlasem paní Andrea, která pomáhá sluchově postiženým a 260 tisíc korun by ušetřit nikdy nedokázala.

Teď slyší i televizi

Řečový procesor má Andrea díky dárcům nový, nyní jezdí ke specialistům na jeho dolaďování. „Minulý týden mi ještě přišly pomůcky na propojení s televizí,“ říká nadšeně. Dosud musela číst titulky, nebo se snažit odezírat.

Už postupují jinak

Až do krádeže řečového procesoru byl systém nastavený tak, že pacient dostal údaje na jeho pojištění až v ordinaci lékaře, při vybalení z originálního obalu. Když přijel domů, mohl si zařízení pojistit. „Po těchto zkušenostech je to jinak. Firma dopředu pošle e-mail s výrobním číslem, které je pro pojištění důležité,“ přiblížila.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.