Cestující, dlužníci, nakupující, zaměstnanci a další: 33 nejdůležitějších změn roku 2021! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Cestující, dlužníci, nakupující, zaměstnanci a další: 33 nejdůležitějších změn roku 2021!

peníze, ilustrační foto
peníze, ilustrační foto (Marek Schwarzmann, E15)

Neznalost zákona neomlouvá, a to ani tehdy, když se nová pravidla právě narodila. A takových novinek přinesl rok 2021 tolik, že asi málokdo postřehl všechny. Aha! v prvním a druhém dílu nového seriálu už probralo vyšší čisté mzdy i změny týkající se zdraví. Nyní pro vás vybralo 33 dalších změn, které byste určitě měli registrovat. Už proto, abyste se vyhnuli problémům. Anebo proto, abyste se zbytečně nepřipravili o nějakou výhodu.

PODNIKATELÉ

1. Nová paušální daň pro živnostníky

Jednodušší řešení pro živnostníky (OSVČ) s ročním příjmem do milionu korun přináší zavedení tzv. paušální daně. Prostřednictvím jedné platby »odklepnou« daň z příjmu, sociální a zdravotní pojistné. Na druhou stranu tím ztratí možnost uplatňovat slevy na dani, daňové zvýhodnění či nezdanitelné částky. Paušální daň pro tento rok činí 5469 a bylo možné se o ni přihlásit do 10. ledna, kdo to nestihl, tak má šanci zase za rok.

2. EET odloženo do konce roku 2022

Až do 31. prosince 2022 se odkládá elektronická evidence tržeb (EET), a to pro všechny podnikatele. Tedy i pro truhláře, lékaře, taxikáře či advokáty, kteří se měli připojit od loňského května. Ti už zapojení ale mohou pokračovat dobrovolně.

3. Pomoc až do června

Podnikatelé, kteří se kvůli omezujícím vládním opatřením v rámci epidemie dostali do potíží, mohou až do konce června 2021 využít podporu ze záručního programu COVID III. Českomoravská záruční a rozvojová banka se nově zaručuje za úvěry u jednotlivých bank také na pořízení nových strojů, technologií, zařízení, nemovitostí či licencí apod.

4. Za vylité pivo neplatí

Pivovary, kterým se kvůli zavřeným hospodám vrátilo neprodané pivo z jejich distribučních skladů, za něj už trvale nebudou muset platit spotřební daň. Za vylité pivo budou mít pivovary nárok na vratku daně.

5. Odpis výdajů za covid

Firmy či živnostníci si budou moci za rok 2020 snížit svůj daňový základ o náklady, které v době od 1. 3. do 31. 12. 2020 vynaložily na boj s koronavirem (šití roušek, výroba dezinfekce či zdravotnických pomůcek.)

ŘIDIČI

6. Na dálnici s čistým sklem

Revoluce pro řidiče – to je letošní zavedení elektronické dálniční známky. Můžete si je koupit kdykoliv během roku a bude platit přesně 365 dní. Nový systém funguje tak, že přečte »espézetku« a na neplatiče upozorní policisty a celníky, kteří budou mít systém v autech. A značku identifikuje i v dešti, v noci či v mlze. Odhalí přitom i propadlou technickou, nezaplacené pojištění či to, zda není vůz kradený. Neplatiči budou trestáni právě hlídkami. Přestože jsou kamery na mýtných branách, pokutu jim nikdo dodatečně posílat nebude. rám Tři zásadní otázky: Kde koupit? Známku lze koupit přes web www.edalnice.cz, nebo v samoobslužném kiosku (hlavně u hranic) či osobně na pobočkách České pošty a benzinkách EuroOil.

Za kolik? Roční za 1500 korun (platí přesně 365 dní), měsíční za 440 a desetidenní za 310 korun.

Jaká je pokuta? Jízda po placeném úseku dálnic bez známky je za pokutu na místě až 5 tisíc, ve správním řízení až 20 tisíc. Kdo by se pokusil zneužít osvobození od poplatku, měl by si připravit až 100 tisíc korun.

7. Na naftu levněji

Řidičům aut s dieslovými motory se bude radostněji tankovat. Součástí daňového balíčku pro rok 2021 je totiž snížení spotřební daně z nafty o jednu korunu za litr. I když pumpaři budou zřejmě se zlevněním váhat, nakonec by ceny mohly podle ekonomů klesnout o pět až deset procent.

8. Dálnice zrychlí

Zrychlit roky se táhnoucí výstavbu dálnic, ale i třeba energetické infrastruktury má tzv. liniový zákon, který platí od začátku ledna. Zjednodušené povolování má zkrátit dobu do zahájení stavby místo dosavadních až 13 let na polovinu.

CESTUJÍCÍ

9. Jeden lístek stačí

Na všechny vlaky jen jeden »lupen«? Sen se stal skutečností. Cestující si už nyní nemusí kupovat víc lístků, pokud přestupuje a mění tím i dopravce. Může nově klidně nastoupit na první spoj, který jej doveze do jeho cíle. Elektronický či papírový univerzální lístek OneTicket je možné ať už jednorázově či opakovaně uplatnit u všech dopravců na českých železnicích.

»PILOTI«

10. Na drony přísněji

Drony jsou stále oblíbenější, ale nyní už jsou jejich majitelé svázáni novými pravidly. Musí se přihlásit v novém registru Úřadu pro civilní letectví o identifikační číslo. Tato povinnost se vztahuje na stroje těžší než 250 g nebo s nějakým druhem kamery. Přísnější jsou i dopravní předpisy pro drony.

PLÁTCI DANÍ

11. Vše vyřídíte z gauče

Podat daňové přiznání za rok 2020 bude mnohem jednoduší než v minulých letech. S novým rokem totiž ministerstvo financí spustilo on-line finanční úřad, a to projekt Moje daně. Přes portál bude možné z pohodlí domova podat přiznání ke všem daním, např. dani z nemovitých věcí, silniční dani a také k dani z příjmů fyzických osob. Virtuální úřad pak člověka dokonce upozorní, že se blíží termín, kdy je třeba zaplatit.

HAZARDNÍ HRÁČI

12. Kdo na černou listinu

Stát přešel do útoku proti gamblerům. Už naostro běží rejstřík osob vyloučených z hazardu. Ten, kdo je v něm zapsán, se nesmí účastnit žádné takové hry. Jejich provozovatelé jsou povinni ověřit, zda příchozí není na černé listině. Platí to pro luxusní kasina, stejně jako pro zaplivané herny a také pro internetové hry. A kdo má tedy »zaracha«? Pobírači sociálních dávek, bankrotáři a také gambleři, jimž byla soudem uložena povinnost zdržet se hazardních her nebo jim bylo nařízeno ochranné léčení. Člověk se ale může nechat na seznam vyloučených zapsat i sám.

ZAMĚSTNANCI

13. Dovolená se počítá jinak

Nikoliv na dny, ale na hodiny (odpovídající týdenní pracovní době) se nově počítá dovolená. V praxi to znamená: Pokud zaměstnanec pracuje 40 hodin týdně a má nárok na 20 dnů dovolené, nově si bude smět vybrat 160 hodin dovolené. Změna by měla být spravedlivější hlavně pro směnné provozy, ale i při snížených úvazcích nebo v rámci sdíleného pracovního místa.

14. O místo se podělí

O jednu pracovní pozici se nyní mohou dělit dva a více zaměstnanců s tím, že si sami rozvrhnou pracovní dobu. Na kratší úvazek se tak budou moci zapojit do pracovního procesu rodiče malých dětí, senioři nebo studenti. Zaměstnavatel to bude vykazovat jako jedno místo, což mu ulehčí administrativu.

ZDRAVOTNÍCI

15. Medici jako sestřičky

Studenti lékařských fakult po absolvování 8 semestrů programu všeobecné lékařství a po úspěšně vykonané zkoušce z ošetřovatelské péče nebo péče o nemocné mohou začít působit jako praktické sestry. Dosud totiž dosáhli jen na pozici sanitáře.

16. Co smí mladý lékař

Nová vyhláška určuje, jaké činnosti může vykonávat mladý lékař samostatně, tedy bez dohledu zkušenějšího kolegy. A to v oborech chirurgickém, patologickém, dermatovenerologickém a urologickém. Čechům, odkojeným doktorskými seriály, to asi netřeba vysvětlovat. Jde o to, že se základní atestací (tedy bez druhé specializované) může absolvent medicíny například sloužit ústavní pohotovostní službu za podmínky, že je zajištěna fyzická přítomnost lékaře se specializovanou atestací do 20 minut.

MLADÍ

17. Dostupnější půjčky

Státní úvěry na bydlení pro mladé se stávají výhodnější. Zvyšuje se podíl úvěru na 90 % (dosud to bylo 80 %), stejně jako věková hranice žadatelů o podporu z 36 let na 40 let, ruší se podmínky limitované podlahové plochy bytu a rodinného domu. Zároveň je zde navýšení částky na modernizace bytů z 300 tisíc na 600 tisíc Kč, na koupi bytu na 2 000 000 Kč (dosud bylo maximum 1,2 mil. Kč) a na výstavbu nebo koupi rodinného domu na 2 400 000 Kč, což je o 400 tisíc korun více.

DLUŽNÍCI

18. Mimořádné moratorium

Až do letošního 30. června mohou podnikatelé, kteří se dostali kvůli vládním restrikcím do problémů a před 5. říjnem 2020 nebyli v úpadku, požádat o mimořádné moratorium. Během dočasné ochrany dlužníka před věřiteli nelze například rozhodnout o úpadku nebo provést exekuci na jeho majetek.

19. Insolvence nespěchá

Podnikatel nebo firma má za běžných podmínek povinnost podat na sebe insolvenční návrh ihned, jak se dozví o svém úpadku. Pokud ale potíže nastaly kvůli mimořádným opatřením vlády, nemusí s tímto návrhem spěchat. Čekat může až do uplynutí šesti měsíců od zrušení těchto opatření, nejdéle však do 30. června 2021.

20. Exekutoři ze hry

Ještě celý leden nelze provést výkon rozhodnutí prodejem movitých věcí či nemovitostí, kde má dlužník v exekuci místo trvalého pobytu. Do 28. února 2021 se také prodloužila ochrana jeho prostředků na bankovním účtu z dvojnásobku na čtyřnásobek životního minima, které u jednotlivce nyní činí 3860 Kč.

STUDENTI

21. Maturity jinak

Ve společné části maturit budou studenti povinně skládat zkoušku z češtiny a literatury a v rámci druhé povinné zkoušky mohou volit mezi cizím jazykem nebo matematikou. Konají se pouze formou didaktických testů, které se hodnotí jen slovně »uspěl(a)« nebo »neuspěl(a)« s procentuálním vyjádřením úspěšnosti. Profilová část se nově skládá ze zkoušky z českého jazyka a literatury, a pokud si žák ve společné části maturitní zkoušky zvolil cizí jazyk, tak i z něho.

22. Přijímačky být nemusí

Na čtyřleté maturitní obory středních škol nebudou na jaře povinné jednotné přijímací testy. Zároveň se na středních školách prodlouží období talentových zkoušek: Na umělecké obory budou od 4. do 31. ledna 2021, na sportovní gymnázia až do 31. března

23. »Vejška« z obýváku

Vysokoškoláci se budou moci učit na dálku i v tomto roce. Podle novely vysokoškolského zákona si tak školy budou moci upravovat harmonogram studia a termíny přijímacích zkoušek. Učitelé navíc budou smět studenty na dálku i zkoušet.

MAZLÍČCI

24. Tresty za množírny

Zhruba v prvním čtvrtletí začne platit novela zákona na ochranu zvířat proti týrání. Ta konečně definuje množírny a podmínky, ve kterých zvířata nesmějí být chována. Minimální sankce bude 5 a 10 tisíc korun, ale může dosáhnout až 1 milionu korun, pokud chovatel nechá zvířata v tristních podmínkách.

25. Tři vrhy za dva roky

Nově budou moci mít feny za dva roky maximálně tři vrhy a štěňátka jim bude možné odebrat nejdříve po 50 dnech od porodu. U koťat to bude po 12 týdnech. Každý chovatel musí novému majiteli předat kopii evidenčního listu vrhu s uvedením konkrétního štěněte. Předá-li psa mladšího 6 měsíců bude muset informovat o jeho krmení a následné péči.

26. Konec drezury

Nařízením zákona v cirkusech a podobných zařízeních končí se Silvestrem letošního roku drezura lidoopů, šelem a dalších volně žijících druhů. Půjde ale o zvířata, která teprve přijdou na svět.

NAKUPUJÍCÍ

27. Pryč s blafy Nová norma bojuje proti dvojí kvalitě potravin. Už bychom tak neměli pod stejným balením dostávat blafy, zatímco na západ od našich hranic jsou tytéž výrobky mnohem kvalitnější. Novela rovněž stanoví pravidla pro potraviny, které jsou z velké části tvořeny hmyzem určeným k lidské spotřebě, typicky se jedná například o proteinové tyčinky.

28. Slepice opustí klece

Parlament zakázal klecové chovy nosnic do roku 2027. Podle kritiků to zvýší náklady drůbežářů, takže nebudou schopni čelit náporu levnějších vajec ze zahraničí, kde restrikce neplatí. Pokud se tak nestane, tak si prý kupující za vajíčka připlatí.

VŠICHNI

29. Bazény na suchu

Lepší možnost, jak šetřit vodou a bojovat tak proti stále většímu vysychání krajiny, dává novela zákona o vodách. Dává úřadům větší možnost v krizi vyhlásit »stav nedostatku vody« a zakázat například zalévání či napouštění bazénů.

30. I malé zásilky s daní

V celé EU bylo od Nového roku zrušeno osvobození od DPH pro malé zásilky v hodnotě pod 22 eur. Záměrem bylo předejít podvodům s účelovým snižováním cen posílaného zboží. Pro zákazníky se tak prodraží nakupování v zahraničních e-shopech.

31. Pravomoci strážníků

Novela zákona o obecní policii od 1. ledna 2021 upřesňuje řadu oprávnění strážníka obecní policie a zpřísňuje i požadavky na jeho bezúhonnost a spolehlivost. Nově budou mít ti nad 50 let po 15 letech služby nárok na jednorázové odchodné, a to od jednoho do šesti měsíčních platů.

32. Průvodci s kvalitou

Klienti snadněji poznají, zda jim služby v cestovním ruchu poskytuje kvalifikovaný průvodce. Od 1. března 2021 budou muset při své činnosti viditelně nosit průkazy vydané ministerstvem pro místní rozvoj. Pokud splní přísné požadavky odborné způsobilosti, obdrží průkaz II. stupně, ostatním bude patřit ten I. stupně.

33. Proti zákeřné larvě

Stále víc lidí si z přírodních koupališť odnáší nepříjemný »suvenýr«. Tím je larva motolice, která se zavrtá do kůže a způsobí cerkáriovou dermatitidu, kdy napadeného trápí i několik týdnů pekelné svědění a často i horečky či zduřené uzliny. Nová vyhláška od tohoto roku proto nařizuje povinnost výskyt tohoto parazita na koupalištích preventivně hlídat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.