Pátrání po strýci Silvestrovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pátrání po strýci Silvestrovi

1938: Poslední snímek před odjezdem. Těžko si někdo dovede představit šok mladíka, který ani neprošel vojnou, vrženého do nesmírně brutální války.
1938: Poslední snímek před odjezdem. Těžko si někdo dovede představit šok mladíka, který ani neprošel vojnou, vrženého do nesmírně brutální války. (Foto Aha! – Tonda Tran, archiv Jana Beránka, Mystery Press)

Osud téměř zapomenutého příbuzného nedal Janu Beránkovi (50) spát. Co skrývala minulost muže, který zahynul kdesi v Singapuru během války, se rozhodl vypátrat. Projel kvůli tomu půl světa a nakonec celý příběh strýčka Silvestra Němce sepsal do knihy.

Vše začalo u sestavování rodokmenu, kdy Jan Beránek narazil na téměř zapomenutého prastrýce Silvestra Němce (†22) z jihomoravských Vémyslic. Jeho osud ho zaujal, byť o něm bylo známo jen málo. Chtěl o něm tedy zjistit víc. Pustil se do takřka detektivního pátrání, které trvá už více než tři roky. „Hned na začátku jsem začal česky i anglicky psát blog, kde jsem průběžně sdílel nové objevy. Pojal jsem to i jako pracovní metodu: třeba si to přečte někdo, kdo má nějaké informace, a ozve se mi. Zafungovalo to!“ popsal Beránek Nedělnímu Aha! první krůčky v bádání v březnu 2017. O Silvestrovi se vědělo jen to, že v 19 letech odjel jako zaměstnanec firmy Baťa do Singapuru, kde za nejasných okolností zahynul jako dobrovolník při obraně země ležící v jihovýchodní Asii proti japonské invazi v únoru 1942. A vše zdaleka nekončí novou čtyřsetstránkovou knihou Pátrání po Silvestrovi.

Baťovská enkláva v Asii

Zmapování celé československé komunity, která na konci 30. let v Singapuru žila, bylo na celém bádání jednou z nejtěžších věcí. „Čítala asi 130 lidí a šlo o pestrou směs lidí různých národností, profesí a sociálních vrstev,“ upřesnil Beránek s tím, že většinu tvořili pracovníci firmy Baťa, někteří s rodinami, a dále zástupci dalších průmyslových firem, umělci, dobrodruzi a světoběžníci. „Velkým překvapením pro mě bylo, jaká i v této maličké komunitě mezi našimi krajany panovala řevnivost a spory. Několikrát je dokonce musela řešit naše exilová vláda v Londýně!“

Autentický obuvník

Samotný badatel Beránek se narodil v Brně, avšak ve Vémyslicích – rodné obci prastrýce Silvestra, v dětství trávil hodně času. Také on je světoběžníkem, s manželkou a třemi dětmi žije nyní v Nizozemsku, předtím několik let pracovně pobýval i na Blízkém východě; v Turecku, Libanonu a Izraeli. Kus světa procestoval i v rámci svého pátrání. Věděli všude, kdo byl Baťa, Silvestrův zaměstnavatel? „Baťa ve 30. letech založil v Indii, Malajsii a Singapuru několik velkých továren. Firma tam díky tomu natolik zdomácněla, že ji všichni považují za místní. Ty dvě jednoduché slabiky totiž i v jejich jazyce znějí docela autenticky – vezměte si třeba nyní úspěšnou indickou firmu Tata...“

Smrt z rukou Japonců

Během pátrání zažil Beránek i řadu překvapení v souvislosti se životem svého prastrýce. „Zajímavé je, že jeho nešťastná smrt rukou Japonců má několik různých scénářů. Nejpravděpodobnější je masakr v Alexandřině nemocnici, kde byl pár dní před kapitulací ošetřen se zraněním,“ řekl. Vyloučit však nelze ani smrt Silvestra na některé z transportních lodí, které na poslední chvíli evakuovaly civilisty i vojáky. „Skoro všechny japonské námořnictvo potopilo a víme, že takto zahynulo nejméně šest dalších našich krajanů. Tři další pak v otřesných podmínkách pracovních zajateckých táborů na Borneu. Celkem jsem tedy identifikoval deset našich padlých hrdinů,“ uvedl Beránek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.