Mateřídouška dělá radost již 75 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Mateřídouška dělá radost již 75 let!

První obálka
První obálka (Foto Mateřídouška, Bontonfilm, Česká televize, Moravská zemská knihovna, idh)

Z jejích prvních čtenářů jsou dnes prarodiče, vždyť Mateřídouška slaví už 75 výročí! Ovšem nejdéle vcházející dětský časopis nestárne, stále otevírá malým čtenářům barevný svět dobrodružství i hádanek. Oslavit dnešní jubileum mohou třeba i vaše děti narozeninovým speciálem!

Je tak nízká, lidé chodí po ní, čím více šlapou, tím víc voní... Tímto veršem představil básník Jaroslav Seifert (†84) krátce před Vánocemi 19. prosince 1945 nový dětský časopis. Založil a vedl jej jeho přítel a básnický kolega František Hrubín (†60). Zrodila se Mateřídouška, do níž vždy přispívali jen ti nejlepší čeští spisovatelé, básníci a ilustrátoři. Jaký by asi byl jejich údiv, kdyby věděli, že ještě za 75 let ji budou číst pravnuci prvních čtenářů! Nejstarší dětský časopis se za ty roky změnil jen málo.

Grafická podoba názvu od Josefa Lady (†69) zůstává stejná podobně jako pečlivá práce redaktorů. „Časopis připravujeme s cílem dětského čtenáře nejen pobavit, ale také mu přinést co nejzajímavější informace. I vzdělávací prvky jsou ale tvořeny tak, aby děti bavily,“ prozradila Aha! šéfredaktorka Petra Slušňáková.

Probouzí lásku ke čtení

Už od prvního čísla byly součástí básničky, pohádky nebo komiksy, např. krátké příběhy Ferdy mravence vyprávěl Ondřej Sekora (†67). Časem přibývaly aktuality či reportáže ze světa lidí i zvířat. Dnešní děti najdou navíc luštění, vystřihovánky, únikovou hru a tipy pro volný čas. Ale stále hlavně spoustu zábavného obsahu, kterým umí Mateřídouška pohladit i probudit lásku ke čtení.

Slavte s animáky

Důkazem hravosti Mateřídoušky je i aktuální narozeninový speciál, do něhož zve děti žlutá rodinka Simpsonových. Kromě spousty čtení, návodů, hádanek a dobrodružství nabízí třeba návod, jak si užít pořádnou oslavu ve stylu Ledového království, Spongeboba, hry Minecraft nebo uchechtaného světa Mimoňů.

Zrodila i Mášu a medvěda

Mezi nejmenšími dětmi jsou v současnosti mimořádně oblíbené příhody dívenky Máši a medvěda z ruského seriálu, který je hitem v rovné stovce zemí. Na internetu co do sledovanosti dokonce předehnal Disneyho. Jeho předlohou byly lidové pohádky, přičemž jedna z nich vyšla právě i v první Mateřídoušce.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.