Sváteční nálada pro vaše nosánky: Provoňte si domov Vánocemi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Sváteční nálada pro vaše nosánky: Provoňte si domov Vánocemi

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

„Tiše a ochotně purpura na plotně voní, stále voní...“ Stejně jako tato písnička, tak i právě zmíněná samotná purpura dokáže navodit příchod nejkrásnějších svátků v roce. Zvládne to i františek. Víte, jak ho správně používat?

Z dřevěného uhlí

Františka zná každá česká domácnost. Jde o malý vonný kužel, který se zapaluje o Vánocích. Vyrábí se z dřevěného uhlí (nejčastěji se používá lipové dřevo) tak, že se namele a k němu se přidá kadidlo – pryskyřice z kadidlovníku pravého. Právě to dodává hořícímu františku charakteristickou vůni. Tradice pálení »vonných kuželů« pochází z česko-německého pohraničí, především z Krušnohoří, a je stará zhruba 300 let. Pokud vás zajímá, jak františek ke svému jménu přišel, tak je tu víc teorií. Podle jedné vychází název z anglického frankincense (»kadidlo«), které pochází ze starofrancouzského franc encens (»čisté, ryzí kadidlo«). Někteří zase tvrdí, že byl pojmenován podle tvaru připomínajícího mnišskou kapuci františkánů...

Jak ho správně pálit?

Nad svíčkou či zapalovačem přidržte špičku františka. Během 15 – 20 sekund s ním v plameni otáčejte, aby došlo k rovnoměrnému nažhavení okraje. Poté je dobré ho ještě mírně rozfoukat. Pak dávejte pozor, kam ho umístíte, nejlépe na nehořlavou a stabilní podložku (třeba porcelánový talířek)!

Udělejte si purpuru sami...

Jedná se o směs bylin a koření s přidáním vonných esencí. Jsou různé mixy a můžete si ji namíchat i sami doma a seskládat například z těchto ingrediencí: hřebíček, skořice, muškátový oříšek, máta, levandule, meduňka, mateřídouška a tymián, rozmarýn, šalvěj, majoránka, anýz, jehličí, borůvkové, maliníkové, jahodníkové a ostružiníkové listy, eukalyptus... Ve vánoční purpuře pak nesmí chybět esenciální olejíček. Sáhnout můžete například po skořicovém, hřebíčkovém, borovicovém, vanilkovém nebo pomerančovém.

...a jak na to?

Vybrané bylinky a koření smíchejte a krátce rozmixujte nebo podrťte, aby se směs zjemnila. Následně ji přesypte do uzavíratelné sklenice, nakapejte dovnitř esenciální olej (doporučuje se na jednu hrst směsi bylin a koření asi 20 kapek) a promíchejte. Takto vytvořenou purpuru nechte zhruba týden »odpočívat«. A je hotovo!

Směs vonných bylinek

Purpura je v dnešní době už méně používaná. Podle návodu se má totiž dávat na rozpálenou plotnu, což je v dnešní době sklokeramických a indukčních desek trochu problém... Ale i to se dá »obejít«, když purpuru dáte do malého hrnce, pokud možno s tenkým dnem, a mírně zahřejete, aby se rozvoněla. Nesmíte ale na ni zapomenout a musíte vařič včas vypnout. Místnost vám provoní i v případě, že ji jen zahříváme na pevné a stabilní podložce na topení. Případně můžeme purpuru nasypat do aromalampy a přidat pár kapek vody...

Víte, že…

…purpura by NIKDY neměla hořet, ale jen se zahřívat, případně mírně doutnat?

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.