Havířov slaví 65 let: Měl se jmenovat Šachtín | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Havířov slaví 65 let: Měl se jmenovat Šachtín

Havířovská tepna Hlavní třída.
Havířovská tepna Hlavní třída. (Foto Město Havířov, Monika Konečná)

Vznikl jako obří sídliště převážně pro horníky doslova na zelené louce. Jeden barák vypadal jako druhý. Nejmladší město v České republice Havířov dnes oslaví 65 let.

Velký boom zažíval průmysl na Ostravsku po druhé světové válce. Tehdejší politici potřebovali dostat do regionu mnoho horníků a hutníků. Lákadlem jim byly nové byty v rámci vybudování úplně nového, »vzorového« města.

Hledali jméno

Městská práva byla Havířovu udělena 4. prosince 1955. Tehdy ale stále neměl název. „V návrzích se objevily názvy jako Čestprácov, Chcemežít, Vzorvšem, Budosociokolektivov, Brygadov či Socialín,“ popsala mluvčí Rosalie Seidl Pokorná. Noví obyvatelé chtěli jméno Bezručov, ale komise měla jiný názor. „Vybrala název Šachtín, podle ní nejlépe vystihoval charakter nového města,“ uvedla mluvčí. »Ti nahoře« ale rozhodli jinak. Ministerstvo vnitra Šachtín vetovalo a přednost dalo Havířovu.

Dělníci na zdech

Město je typickou ukázkou socialistického realismu, označovaného také jako »sorela«. Architektonický a umělecký směr vymysleli komunisté v Sovětském svazu v roce 1932 jako oslavu budovatelských úspěchů. Na zdech mnoha domů lze ještě dnes vidět výjevy dělníků, rolníků či stranických politiků. Havířov je od roku 1992 chráněnou památkovou zónou.

Největší jizva Havířova

Rychle se rozvíjející město doslova zmrazila katastrofa na Dole Dukla, ve kterém pracovalo velké procento havířovských mužů. 7. července 1961 v něm zahynulo při důlním požáru 108 horníků. Oheň vypukl od naprázdno běžícího dopravníku uhlí. Na vině byl kromě selhání jednotlivců i obrovský tlak funkcionářů na horníky kvůli plnění plánu. Na dodržování bezpečnosti se mnohdy kašlalo. Městem se nesl pláč vdov, už za dva dny po tragédii se ale v Dukle opět těžilo.

Co pálí dnes? Nádraží!

Nad unikátní budovou nádraží v Havířově už mnozí zlomili hůl před lety poté, co se vážně uvažovalo o její demolici. Stavba vybudovaná v 60. letech v bruselském stylu Světové výstavy Expo 58 nakonec zůstane. „Jde o zlomovou a důležitou stavbu pro město a jeho rozvoj. Vždyť doposud si cestující ani neměli zajít kam na toaletu,“ řekl primátor Josef Bělica.

Víte, že...

...v současné době žije v Havířově 72 tisíc lidí?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.