Takhle zachytily české přístroje průlet meteoru: Nad Šumavou zářil 24 vteřin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Takhle zachytily české přístroje průlet meteoru: Nad Šumavou zářil 24 vteřin!

Takhle bolid zaznamenala stanice na šumavském Churáňově.
Takhle bolid zaznamenala stanice na šumavském Churáňově. (Foto Astronomický ústav AV ČR)

Vážil asi 270 kilogramů a letěl rychlostí 14 kilometrů za vteřinu! Čeští astronomové popsali jasný meteor neboli bolid, který minulý čtvrtek nad ránem prolétl nad Šumavou. Na nebi zářil neobvykle dlouhých 24 vteřin.

Zvláštní úkaz zaznamenaly speciální přístroje stanic Evropské bolidové sítě, jejíž centrum je v Astronomickém ústavu akademie věd v Ondřejově. A astronomové Pavel Spurný, Jiří Borovička a Lukáš Shrbený jej díky nim mohli popsat. „Před srážkou se Zemí tento meteorit o průměru asi půl metru obíhal Slunce,“ uvedli. Podle nich vstoupil do zemské atmosféry ve čtvrtek ve 4.46 ráno, zářit začal ve výšce 100 kilometrů nad hranicí Čech a Bavorska. V tu chvíli letěl rychlostí neuvěřitelných 14 kilometrů za vteřinu!

Odletěl nad Rakousko

Meteor pokračoval nad Rakousko, kde se začal rozpadat a nakonec zhasl. Světelnou dráhu 290 kilometrů uletěl za 24 vteřin. „Tak dlouhé trvání bolidu je vzácné,“ uvedli astronomové. Například bolid, který 8. listopadu ozářil oblohu nad severními Čechami, vyhasl už za pět vteřin.

Úlomky i pořádné kusy

Astronomové vypočetli na území Rakouska 50 kilometrů dlouhý pás, kde by se mohly najít úlomky meteoru. Dva z nich by mohly vážit od jednoho do čtyř kilogramů!

Takhle bolid zaznamenala stanice na šumavském Churáňově.

Kamera v Ondřejově zaznamenala postupné rozpadání meteoru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.