V Liberci se snaží umírajícím na koronavirus umožnit setkání s příbuznými | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

V Liberci se snaží umírajícím na koronavirus umožnit setkání s příbuznými

Podmínky jako v pekle. Nemocnice na jihu Itálie mají potíže s náporem pacientů
Podmínky jako v pekle. Nemocnice na jihu Itálie mají potíže s náporem pacientů (Archiv Blesku)

Ztrátu těch nebližších neseme o to hůř, když jsme neměli možnost se s nimi rozloučit. To mnohdy a v mnoha nemocnicích nyní způsobuje koronavirus.

V Krajské nemocnici Liberec se proto snaží, aby se rodina mohla rozloučit s umírajícím příbuzným. Ovšem za přísných hygienických podmínek. Pacienti na ARO jsou na ventilaci a v bezvědomí. O návštěvě příbuzných rozhoduje lékař podle podmínek na oddělení. „U pacientů, kteří jsou už v terminální fázi a jakákoli naše péče už nezvrátí jejich osud, umožňujeme nejbližším v případě jejich zájmu být v posledních chvílích u umírajícího a dáváme jim možnost se s pacientem se rozloučit,“ řekl primář ARO v Liberci Dušan Morman.

Bezpečně a v soukromí

Rozloučit se na oddělní ARO je umožněno jen těm nejbližším. „Většinou se jedná maximálně o dvě nebo tři nejbližší osoby. Obléct se musí do stejných ochranných obleků, jako má personál, to znamená oblek, štít, respirátor a rukavice,“ popisuje primář. Na oddělení se pak zdravotníci snaží vytvořit soukromí. Oddělí lůžko pacienta plentou od ostatních, nebo ho převezou na prázdný pokoj.

Poslední akt

Podle primáře Dušana Mormana je umírání v kruhu blízkých o něco snazší než umírat anonymně za plentou. „Dříve lidé umírali doma. Až posledních čtyřicet let se chodí umírat do nemocnic a smrt je tabu. Jde ale o součást života jako cokoli jiného a musíme se k tomuto přístupu postupně vracet. Vidíme, že když mají lidé možnost se se svými blízkými rozloučit, děkují nám za to. Akt rozloučení je nesmírně důležitý. Pokud to v sobě neuzavřete, je to jako byste se dívali na seriál a nepustili si poslední díl. Pro lidi, kteří nemohli své nejbližší doprovodit na poslední cestě, je ta neuzavřenost frustrující,“ řekl.

Děkují za tatínka

Možnost rozloučit se s tatínkem využila i Petra Pichrtová (43) z Liberce. Otec, který zemřel na koronavirus, byl intubovaný právě na oddělení ARO v Liberecké nemocnici. „I nám bylo umožněno přijít se rozloučit s tatínkem. Nebylo to lehké. Je to okamžik, kdy se mozek a srdce vzpouzí něco takového přijmout. Zvláště když ještě den předtím věříte a doufáte, že to musí dobře dopadnout, jelikož péče a lidskost zdravotníků ARO je naprosto neuvěřitelná i přes jejich vyčerpání. Děkujeme za vše,“ popsala v emotivním poděkování nemocnici Petra.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.