Po mrtvici přišel se synem o všechno: V chodbě se sprchují, čistí zuby a... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Po mrtvici přišel se synem o všechno: V chodbě se sprchují, čistí zuby a...

V chodbě se sprchují čistí zuby i myjí nádobí
V chodbě se sprchují čistí zuby i myjí nádobí (Foto Aha! – Mária Rušinová)

Otevře dveře do bytu a ocitnete se v předsíni, zároveň koupelně a zčásti i kuchyni. Ve vstupní chodbičce je sprchový kout, vedle umyvadlo a kuchyňský dřez v jednom, pračka. Tak žije bývalý úspěšný podnikatel Jiří V. (52) z Prahy, který se sám stará o synka Kubíka (7).

Měsíčně vydělával kolem 50 tisíc, mohl splácet a opravovat dům, cestovat, sportovat a sbírat motorky. V té době si rozvedený muž našel novou přítelkyni a zdálo se, že život bude poklidně ubíhat. Ve chvíli, kdy partnerka otěhotněla a měl se narodit malý Kuba, Jiřímu V. do cesty vstoupila náhlá mozková příhoda, po níž skončil v invalidním důchodu. „Přežil jsem, ale musel jsem se všechno učit od začátku. Chodit, mluvit...“ svěřil se Aha!. Našetřených peněz rychle ubývalo, nové vydělávat nemohl, a tak se brzy dostal do finanční tísně a o všechno přišel. A to na něj další životní zkouška čekala. Maminka odešla Partnerka, která mu po nemoci pomáhala, nečekaně změnila své plány. Opustila nejen Jiřího, ale i svého syna. Ten tak na dva měsíce skončil v zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek. Když se Jiří V. jakž takž dostal z nejhoršího, podporu našel u úřednice z OSPOD, orgánu sociálně-právní ochrany dětí. „Ta byla doslova anděl strážný, dodala mi sebevědomí a pomohla, abych Kubu dostal do péče,“ uvedl Jiří V. Zcela sami zůstávají na všechno už tři roky, po které se naštěstí tátovi daří zajistit Kubovi maximum. Společně zakotvili v pražských Dejvicích, odkud tatínek pochází. S důchodem zhruba 7400 korun si však mohl dovolit jen malý nebytový prostor bez koupelny, vlhký a bez pořádné kuchyně či obyčejné podlahy... To by tatínek chtěl změnit především.

Syn mu dodává sílu

V praktických věcech Jiřímu V. pomáhá nadační fond Kidtown.cz pod hlavičkou Přístavu naděje Markéty Gallové. I sám však všechnu energii věnuje péči o syna. „Dává mi sílu, s ním jsem teprve přišel na to, oč jsou obvykle chlapi ošizení. Být opravdu rodičem, jako maminka, která ví o každém vypadlém zubu... Prožívají s dětmi maličkosti, jež jako táta, který tráví většinu času v práci, nemáte šanci vidět,“ řekl. Za svou situaci se stydí, proto také nechce uvádět plné jméno. Věří ale, že nakonec zvládnou spolu s Kubou návrat k normálnímu životu.

Hlavní je bydlení a škola

Co by však Jiří V. skutečně chtěl? „Sám nepotřebuji nic, snad jen práci, jíž bych mohl dělat i přesto, že se po mrtvici špatně pohybuji a mluvím, a přitom se starat o Kubu,“ uvedl. Synovi by rád zajistil doučování, vzhledem k omezené hybnosti rukou s ním sám nemůže procvičovat psaní a kvůli vadě řeči po mrtvici ani čtení. A také lepší bydlení. „Stačí jakýkoli byt, který zvládneme zaplatit a kde bude mít Kuba normální pokojíček. Kvůli mé hybnosti samozřejmě v domě s výtahem nebo v přízemí,“ dodal Jiří.

Co je mrtvice?

Mozková mrtvice či cévní mozková příhoda je druhou nejčastější příčinou úmrtí na světě. Je to nedokrvení určité části mozku, jehož následkem dochází k trvalému odumření mozkových buněk. Zhruba třetina lidí na toto onemocnění zemře, další třetina si s sebou nese trvalé následky a invaliditu.

Můžete pomoci

Do pomoci Jiřímu a Kubovi se můžete zapojit i vy finančními dary na transparentní účet nadačního fondu Kidtown.cz: 5150785379/0800



Přečtěte si
vemenozmojistary
22. 9. 2020 • 17:29

A kde je ten dům, motorky atd? A bydlí v nebytovém prostoru? Tak teď jinou pohádku!

-bello-
22. 9. 2020 • 13:08

CO JE TO ZA BLBOST?!
V nebytovém prostoru nemůže ze zákona bydlet!!!
Tak nevím, jak na to reaguje ta sociální organizace.
Nájem za nebytový prostor je jiný, než za byt!
Má nás někdo za blbce?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.