Kovář František Kundera (31): Dílnu mu zničil požár! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kovář František Kundera (31): Dílnu mu zničil požár!

Umělecký kovář František Kundera. Z kovářské dílny nic nezbylo.
Umělecký kovář František Kundera. Z kovářské dílny nic nezbylo. (Foto archiv Fr. Kundery)

Požár připravil uměleckého kováře Františka Kunderu (31) z Lipinky na Šumpersku o dílnu. Mezi jeho kolegy se zvedla obrovská vlna solidarity. V aukci vykoupili jeho hotové výrobky, díky čemuž má nyní prostředky na novou dílnu.

„Dílna je pro kováře vším. Když o ni přijdete, přijdete prakticky o všechno. Jediné, co vám zůstane, je váš um. A jak jsem se nyní přesvědčil, taky přátelé,“ přiznal Aha! František Kundera.

Nože do aukce

Jediné, co Františku Kunderovi zbylo, bylo několik hotových nožů, na jejichž výrobu se specializuje. „Dal jsem je prostřednictvím internetu do aukce s tím, že by mi mohl výtěžek pomoci rychleji se zase postavit na nohy,“ prozradil Kundera. Netušil, jaká vlna solidarity se zvedne.

Dík kolegům

„Byl jsem mile překvapen reakcí kovářské, nožířské a sběratelské komunity. Kolegové z celého světa nože okamžitě vykoupili, a to za mnohem vyšší částky, než byla původní vyvolávací cena,“ kroutil kovář hlavou. „Někteří nožíři dokonce na svých stránkách prodali své nože s tím, že výtěžek byl určen pro mě. To bylo neuvěřitelně milé. Všem strašně, strašně moc děkuju,“ doplnil Kundera.

Při broušení nožů

Požár, který zničil celou dílnu, způsobila jediná jiskřička. „Brousil jsem nože a jedna jiskra se zatoulala pod trám dřevěné konstrukce. Asi sedm hodin to tam doutnalo, když mě nad ránem vzbudil soused, že dílna hoří,“ zavzpomínal kovář s tím, že soused hasič sám okamžitě začal hasit a díky jeho zásahu a rychlému příjezdu hasičů oheň nepřeskočil na sousední stavení. Dílna ale lehla popelem a s ní i velká část vybavení. Škodu kovář odhadl na 60 tisíc.

Hledá nové prostory

Starou dílnu už obnovovat nechce. „Uvědomil jsem si, jak velké je to riziko pro rodiče, u kterých jsem dílnu měl, a pro souseda, jenž má vedle stodolu se senem. Nechci nikoho ohrožovat, proto teď jezdím po vesnicích tady na Šumpersku a Olomoucku a hledám vhodné prostory,“ řekl Aha! kovář s tím, že díky výtěžku akce a solidarity kolegů má nyní na zařízení nové dílny zhruba sto tisíc korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.