Výměna holčiček v Třebíči: Konečně dobrá zpráva! Rodiče Nikolky chystají svatbu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Výměna holčiček v Třebíči: Konečně dobrá zpráva! Rodiče Nikolky chystají svatbu!

Jaroslava Trojanová (vpravo) a Jaroslava Čermáková si prozatím jen na pár chvil vyměnily děti, které jim zaměnili v třebíčské porodnici – Nikolku (vlevo) a Verunku.
Jaroslava Trojanová (vpravo) a Jaroslava Čermáková si prozatím jen na pár chvil vyměnily děti, které jim zaměnili v třebíčské porodnici – Nikolku (vlevo) a Verunku.  (: ČTK)

PRAHA – V případu vyměněných dětí se konečně zablesklo na lepší časy. Libor Broža (29) s Jaroslavou Trojanovou (25), kteří vinou zdravotníků absolvovali krutou zkoušku své lásky, totiž chystají svatbu!

Vztah sympatické dvojice z Jabloňova na Žďársku prošel zkouškou ohněm. Libor od dubna věděl, že Nikolka není jeho. Jarka zase věděla, že nikoho jiného neměla, výsledky testů DNA však mluvily jednoznačně. Místo toho, aby si užívali miminka, tak oba nevýslovně trpěli. Spousta dvojic by takovou zatěžkávací zkoušku vůbec nezvládla. „Pohádali jsme se, trvalo to dva tři dny. Když ale řekla, že nikoho neměla, věřil jsem jí, jsme spolu už pět let,“ řekl Broža. Spolu prošli i soudem, kde se Libor domáhal zrušení otcovství, a opakovanými genetickými testy. „Myslím, že náš vztah to nenarušilo, ale naopak zpevnilo – museli jsme stát při sobě,“ řekl Broža. A co víc: s Jarkou se už prý bavili dokonce o svatbě! „My to máme všechno obrácený. Jarka se nechtěla vdávat s pupíkem, plánovali jsme svatbu, až bude malá starší, aby tam mohla být s námi. Teď musíme počkat, až se vyřeší tohle,“ podotkl s úsměvem Broža.

Teď však na svatbu není ani pomyšlení, Jarčino duševní rozpoložení je špatné. I proto rodiny požádaly o změnu psycholožky – ta, kterou jim poskytl kraj, zvolila podle Broži příliš tvrdé metody. Rodiny například zaskočil její návrh tzv. léčby šokem, tedy okamžité výměny dětí. V sobotu i v neděli se obě rodiny opět sešly. „Přišli k nám, v sobotu Nikolka spala doma v postýlce a Verunka byla na procházce s mým bráchou,“ řekl Broža. Včera společně absolvovali i jednání s právníkem. Do nemocnice, kde měli podle fotografie určit, které sestry asistovaly u porodu, odmítají vstoupit – ředitel je totiž prý opakovaně urazil. „Určitě tam nepůjdeme, panu řediteli se věřit nedá, nevím, co od něj mám čekat. Je to na policii, panu řediteli pomáhat nebudu, je to jeho problém, když to nezvládá, tak tam nemá co dělat,“ poznamenal Broža.

Takhle to bylo

9. prosince
4.00 a 4.20 – holčičky se narodily.
7.00 – sestry je při koupání vyměnily.
7.15 – maminky dostaly na kojení cizí dítě.

13. prosince – Jaroslava Čermáková opouští nemocnici s cizím dítětem.
14. prosince – Jaroslava Trojanová odchází z porodnice s cizím dítětem.
Duben – testy DNA vyloučily, že by Libor Broža byl otcem Nikolky.
Květen – Broža se u soudu domáhá zrušení otcovství.
17. září – testy DNA nařízené soudem potvrdily, že ani Jarka není matkou Nikolky, rozjíždí se vyšetřování.
Září – testy DNA podstupují manželé Čermákovi s Veronikou.
2. října – případ se dostává na veřejnost.
4. října – obě rodiny se setkaly.
9. – 10. října – rodiny absolvovaly seznamovací pobyt.
11. října – soud potvrdil, že Broža je otcem Verunky, kterou vychovávali Čermákovi.
12. října nemocnice oznamuje, že děti byly asi zaměněny při koupání krátce po porodu.
13. října – obě rodiny se cítí postojem ředitele nemocnice uraženy a přerušují s ním styky. Požadují také změnu psycholožky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.