Vltava klesla o 2,5 metru! Břehy jsou plné škeblí!
PRAHA – Hladina Vltavy je hluboko pod normálem. Mohou za to vodohospodáři, kteří snížili průtok v řece, neboť se opravují plavební komory a břehová pevnění.
Hladina Vltavy je hluboko pod normálem. Mohou za to vodohospodáři, kteří snížili průtok v řece, neboť se opravují plavební komory a břehová pevnění.
Vypuštění řeky se týká úseku mezi Vraným nad Vltavou a Modřany a okolí Hlávkova mostu, kde po upuštění Trojského jezu hladina Vltavy klesla o 2,5 metru. V místech se sníženou hladinou nemohou jezdit výletní lodě.
Omezení toku Vltavy přináší smrtelné nebezpečí chráněným škeblím říčním. Těch v Praze žijí tisícovky. Škeble jsou chráněné a Povodí Vltavy už vyslalo sběrače, kteří budou mlže vracet do hlubší vody. „V současných meteorologických podmínkách škeble vydrží na obnažených březích až několik dní, což je čas dostačující na jejich navrácení pod hladinu,“ uvedla tisková mluvčí povodí Petra Krainová. Včera ale nebylo kolem břehů vidět nikoho jiného než sběrače, kteří si na škeblích chtějí pochutnat.
K normálu se vrátí hladina Vltavy až na konci října.
Recept, jak si připravit škeble
60 ml olivového oleje
150 g kořenové zeleniny
1,5 l drůbežího vývaru
0,5 l bílého vína
2 g oregana
škeble
Do hlubokého hrnce vložíme pařník, přidáme olivový olej, zeleninu pokrájenou na nudličky, drůbeží vývar, bílé víno, oregano, přikryjeme a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C, než se škeble otevřou. Podáváme v polévkovém talíři přelité vývarem se zeleninou a s bílým pečivem.