Pravidla rostlin v bytě: Kam si kterou dát? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pravidla rostlin v bytě: Kam si kterou dát?

Pokojové rostliny dokážou doma i v kanceláři  vstřebat mnoho škodlivin
Pokojové rostliny dokážou doma i v kanceláři vstřebat mnoho škodlivin (Shutterstock.com)

Rostliny jsou ozdobou každého bytu, to je stará známá věc. A nejenže interiéry zútulňují, ale mají také velký vliv na naše zdraví – třeba na spánek nebo duševní pohodu. Aby ovšem dobře plnily svou funkci, musejí být »ušité na míru« každému pokoji zvlášť...

LOŽNICE
Květiny v ložnici mají svůj praktický význam. Jsou- -li správně vybrané, fungují jako přírodní čistička vzduchu. Přitahují prach a zvlhčují vzduch, což se hodí obzvlášť v panelákových bytech.
✿ Tyhle ne: Zcela nevhodné jsou do místnosti, kde se spí, rostliny s trny a květy. Ty totiž uvolňují pyl, což může vyvolávat alergickou reakci.
✿ Tyhle ano: Ložnice většinou bývají chladnější a temnější místnosti. Proto je třeba vybírat květiny, kterým tyto podmínky nevadí. Ideální je například aloe vera, eukalyptus, fíkus nebo lopatkovec.

DĚTSKÝ POKOJ
Že květiny do dětských pokojíčků nepatří? To je pověra! Pokud nebudete vybírat jedovaté druhy, budou tu rostlinky spíš ku prospěchu. Děti se o ně naučí starat, a navíc jim – tak jako v ložnici – v místnosti pěkně pročistí vzduch.
✿ Tyhle ne: Rostliny s trny, jedovaté rostliny nebo květiny, které silně voní.
✿ Tyhle ano: Dobře se tu bude dařit nenáročné zeleni, například šachoru, ibišku nebo begonii.

KUCHYNĚ
Patří mezi místnosti s nejhoršími podmínkami pro růst, na což bychom při výběru měli brát ohled. Je také třeba myslet na to, aby nám při vaření nepřekážely.
✿ Tyhle ne: Kvůli úspoře místa se sem nehodí převislé rostliny. A snad by vás nenapadlo dávat si do kuchyně masožravky či jiné jedovaté květiny...
✿ Tyhle ano: Správnou volbou jsou naopak sukulenty, například pryšec, nebo různé druhy kaktusů. Dařit se tady bude i tchyninu jazyku. Naprosto nezastupitelnou roli v kuchyni pak sehrají bylinky všeho druhu, které můžeme klidně umístit na parapet.

Celý článek si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deníku Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.