Dvě nová slůňata v Zoo Praha šátrají po sobě chobůtky: Ségra, vytahám tě za uši! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Dvě nová slůňata v Zoo Praha šátrají po sobě chobůtky: Ségra, vytahám tě za uši!

Dvě nová slůňata v Zoo Praha.
Dvě nová slůňata v Zoo Praha. (Foto Miroslav Bobek, Petr Hamerník)

Znají se pár dnů, a už jsou z nich kamarádky. Sloní samičky, z nichž první se v Zoo Praha narodila koncem března a druhá v sobotu, se často drží bok po boku a vzájemně se dotýkají chobůtky. Zvědavě tak zkoumá jedna druhou. Jsou kamarádky, díky tátovi nevlastní sestřičky.

Při seznamování je zatím čipernější o pár týdnů starší slůně. „Mladší se rychle osměluje a opětuje pokusy o kontakt,“ uvedla mluvčí zoo Helena Petáková. V prvních hodinách po porodu se v sobotu narozená sloní slečna držela spíše své tety a matky staršího slůněte, slonice Tamary. Ke své mámě Janitě přilnula postupně. „Nyní již každé ze slůňat pije častěji od vlastní matky, což je jeden z nejdůležitějších aspektů, které chovatelé sledují,“ vysvětlila Petáková. Pětidenní sloní batole, které se narodilo o 32 kilo těžší než březnové, velikostí za svou nevlastní sestřičkou rozhodně nezaostává. O několik týdnů starší slůně je ale přece jen zručnější. „Březnová samička udělala skokový pokrok v používání chobotu. Umí jím již například sbírat granule,“ chválí sloního šikulu mluvčí zoologické zahrady.

Slonů je devět

Sloni jsou v pražské zoo chováni od roku 1933. I s letošními mláďaty jich návštěvníci budou moci vidět celkem devět. Nejstarším členem stáda je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966 a je druhým nejdéle žijícím zvířetem v trojské zoo. Vedle Janity, Tamary, Maxe, Rudiho a Ankhora žije v zahradě i samice Shanti, která si zahrála ve filmu s panem Tau Poplach v oblacích. Zahrada má od března 2013 nový areál nazvaný Údolí slonů, který vyšel na 500 milionů korun. Uvnitř mají sloni i vyhřívaný bazén.

Víte, že...

...starší slůně přišlo na svět 27. března a mladší 9. května? To dříve narozené vážilo 92 kilo, májové dokonce 124 kilogramů. Otcem obou mláďat je samec Ankhor, ve stádu jsou ještě další dvě odrostlejší mláďata Max a Rudi, která se v Praze narodila v roce 2016.

Znovuotevření Zoo Praha, 27. dubna 2020:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.