Tajemství bílé samičky klokana rudokrkého: Albín po mámě není! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Tajemství bílé samičky klokana rudokrkého: Albín po mámě není!

Salátek jen očichává.
Salátek jen očichává. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Tajemství bílé samičky klokana rudokrkého je venku. Své mládě dlouhé týdny ukrývala ve vaku a chovatelé mohli jen tipovat, jestli bude po mámě nebo po otci hnědé. Už je to jasné, je to celý táta.

Nejdřív se albínce začal pohybovat vak, pak se objevily prstíky a teď už klokáně vystrčilo celou hlavu a tmavými kukadly sleduje svět. Máma o něj pečuje jako o poklad. Ne nadarmo samice klokana rudokrkého platí mezi těmito vačnatci za supermatky.

„Své mládě nosí ve vaku téměř nejdéle ze všech klokanů, až 40 týdnů,“ říká mluvčí zoo Alena Houšková. Zda je to kluk nebo holka, chovatelé zjistí, až nový přírůstek z vaku vyskočí. Zatím pije matčino mléko a trávu, listy, výhonky keřů nebo pupeny, které chutnají mámě, jen očichává.

Už je otevřeno

Zoo Děčín už můžete navštívit. Otevřeno má od 8 do 18 hodin a od zítra až do podzimu do 19 hodin. Vstupneku je třeba prozatím koupit on-line.

Tři najednou

Samice může mít až tři různě stará mláďata najednou. Zatímco nejstarší už poskakuje kolem ní a do vaku se vrací jen v případě nebezpečí, druhé je přisáté na bradavce a třetí potomek je v děloze ve stadiu oplozeného vajíčka. Ve vývoji pokračuje, až když samice přestane kojit předchozí mládě. Říká se tomu prodloužená březost.

Víte že...

...když se klokáně narodí měří jen jeden až dva centimetry? Musí se samo vyšplhat po matčině břiše do vaku, najít struk a přisát se k němu a pak roste několik měsíců, než začne vykukovat ven.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.