Jaro zmrazil arktický vzduch: Místo tepla, ŠÍLENÉ MRAZY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jaro zmrazil arktický vzduch: Místo tepla, ŠÍLENÉ MRAZY!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Reprofoto Šumava.eu)

My čekali jaro, zatím přišel mráz... Největší zima byla včera k ránu u šumavské Jezerní slati, kde teplota klesla na –22 stupňů. Může za to arktický vzduch od severovýchodu.

Mrzlo i na dalších místech Šumavy. Na Horské Kvildě bylo –19 °C. „Na meteorologické stanici klesla v noci teplota ve dvou metrech nad zemí na minus 11,7 stupňů, při zemi to bylo ale už minus 16,2 stupňů. Takový mráz tu nebyl ani v lednu,“ řekl meteorolog Roman Szpuk z Churáňova. Mrznout bude ještě dnes i zítra. Noční teploty klesnou až k –10 °C a denní vyšplhají jen k 7 °C.

Pak se začne oteplovat. O víkendu nás čeká až 16 °C. Mírné ochlazení přinese opět přelom března a dubna, kdy budou odpolední teploty do 10 °C. „Vypadá to, že Velikonoce budou ve znamení teplot kolem 15 °C,“ dodává Dagmar Honsová z Meteopressu.

Spálené meruňky

Mrazy ovlivní sklizeň ovoce, především peckovitého a zejména pak meruněk, které už byly podle ovocnářů hodně rozkvetlé. Nejméně narašená byla jablka, a tak se jich mrazy tolik nedotkly.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.