Originální návrhy studentů v Plzni: Tramvaj jako záchranka! Bude jezdit za 30 let? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Originální návrhy studentů v Plzni: Tramvaj jako záchranka! Bude jezdit za 30 let?

»Záchranářskou« tramvaj navrhli studenti Kryštof Rozumek a David Muk.
»Záchranářskou« tramvaj navrhli studenti Kryštof Rozumek a David Muk.  (Foto ZČU Plzeň)

Tramvaj bez řidiče s měchy které mírní náraz při havárii, vůz sloužící jako čistička vzduchu nebo tramvaj vybavená jako záchranka. Takové vozy by u nás mohly jezdit za 30 let.

Nové tramvaje navrhli studenti Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni. Téma jim zadal výrobce tramvají Škoda Transportation. „Studenti znali jen počty a skladbu přepravovaných osob a kolejovou síť, vedoucí historickými centry měst. Vše ostatní si mohli definovat sami,“ řekla mluvčí ZČU Šárka Stará.  Přátelský robot První tým navrhl tramvaj na vodíkový pohon, která by pomocí čističky ovzduší zároveň zlepšovala kvalitu vzduchu ve městě.

„Cílem bylo vytvořit tramvaj jako přátelského robota, který nabídne lidem pohodlné cestování. Vůz má také defibrilátory a SOS komunikátory, a může tak fungovat i jako pojízdný záchranář,“ uvedla Stará. Tramvaj s měchy Druhý tým vytvořil tramvaj bez řidiče na bateriový pohon. Vůz je dlouhý 12 m a opatřený měchy. „Ty slouží jako deformační zóny a jsou schopny pohltit energii případného čelního nárazu,“ přiblížila Stará. Vůz je opatřen vysouvacími sedačkami. Ty jsou tady proto, aby tramvají mohlo cestovat více lidí.   



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.