Zpackaný vrt v Čeřeništi: Kšeft bez papírů? Vesnice je na suchu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zpackaný vrt v Čeřeništi: Kšeft bez papírů? Vesnice je na suchu!

Hloubkový vrt, který měl lidem zajistit přívod vody. Místo toho o ni někteří přišli.
Hloubkový vrt, který měl lidem zajistit přívod vody. Místo toho o ni někteří přišli. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Čtrnáct rodin z Čeřeniště na Ústecku je bez vody. Dlouhodobé potíže s jejím zásobováním se tu vyhrotily po zásahu firmy, která dělala pro obec hloubkový vrt. Spodní voda se totiž ztratila. Firma trvá na tom, že svoji práci odvedla bez chyby.

Spláchnout záchod, umýt si ruce nebo si uvařit čaj je pro mnohé obyvatele této malé obce už půl roku něco nepředstavitelného. Z jejich kohoutků totiž nic neteče. „Mám tady trvalé bydliště, ale musím bydlet v Ústí nad Labem. Bez vody to prostě nejde. Navíc mám teď zanesený bojler nějakou hlínou,“ stěžuje si Dagmar Opatová (60).  Kal se jí tam dostal poté, co v obci firma BauGeo při hloubení vrtu poškodila starou studnu. „Najednou nám teklo z kohoutku bláto. Teď zas pro změnu neteče vůbec nic,“ pokračuje žena. A podobné problémy mají i jiní lidé z okolí. „Táhneme si teď vodu hadicí z objektu staré školy, ale prý to bude v pořádku,“ svěřil Aha! Libor Ivánek z vedlejšího domu. 

Dva názory

Podle vedení společnosti BauGeo, která vrt prováděla, proběhlo vše bez problémů. „Nemám žádné informace, že by tam došlo k poklesu hladiny. K vodě jsme se dostali,“ sdělil na přímý dotaz ředitel firmy Róbert Bauman. Starosta Malečova, pod který Čeřeniště spadá, to vidí ale jinak. „Bylo tam špatné podloží a nešlo už dál vrtat, tak se navrtalo do nějakých 60 metrů a voda tam nebyla,“ přiblížil starosta Petr Kůstka. 

Co bude dál? 

Jak dlouho budou ještě lidé bez vody, není jasné. Musejí si tak vozit balenou. „Zničila jsem si tím záda, pořád tahat ty balíky, tohle se nedá dlouhodobě vydržet,“ doplnila místní obyvatelka. Ve hře je například nové vodovodní potrubí z jiného vrtu na okraji obce. Na to ale Malečov nemá peníze. 

Smlouva chybí

Vedení Malečova nechce za vrt zaplatit dohodnutou cenu a požaduje po firmě slevu. „Vrt by měl stát něco přes 200 tisíc a obec nechce zaplatit tuhle částku,“ vysvětlil starosta. Přesné znění smlouvy i podmínky ale nesdělil. Smlouva dokonce chybí i v registru smluv ministerstva vnitra, obec ji dokonce neposkytla ani na žádost naší redakce. 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.