Novým šéfem Senátu je Miloš Vystrčil (59): Jepičí život šéfa Senátu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Novým šéfem Senátu je Miloš Vystrčil (59): Jepičí život šéfa Senátu!

Miloš Vystrčil
Miloš Vystrčil (profimedia)

Prázdné křeslo po Jaroslavu Kuberovi (†72) už je znovu obsazené. Senátoři včera v tajné volbě zvolili svým novým šéfem Miloše Vystrčila (59, ODS). Z poměrně nenápadného politika se tak stal druhý nejvýše postavený ústavní činitel v zemi.

Volba nového předsedy zabrala senátorům zhruba 15 minut a výsledek byl celkem jednoznačný. Vystrčilovi dalo hlas 52 ze 76 přítomných zákonodárců. Jeho rivalovi a prvnímu místopředsedovi horní komory Jiřímu Růžičkovi (71, za STAN a TOP 09) vhodilo volební lístek 21 senátorů. Zbylí tři se nerozhodli ani pro jednoho z kandidátů.

Jeden z mnoha
Vystrčil bezprostředně po svém vítězství ujistil plénum, že chce zůstat nohama na zemi. „Je to pro mě situace, do které jsem si myslel, že se nikdy nedostanu. Ale člověk je tady od toho, aby věci, které přicházejí, přijímal a snažil se obstát... Jsem jeden z jednaosmdesáti, a kdybych na to náhodou zapomněl, tak mi to připomeňte,“ řekl Vystrčil, který prý chce navázat na práci svého předchůdce Kubery, se kterým ho pojilo kamarádství.

Jen 8 měsíců
Jeho funkce ale bude mít život v podstatě jepičí. Z pravomocí (i královského platu 243 800 korun hrubého měsíčně plus tučné náhrady) se bude moci Vystrčil radovat jen 8 měsíců. Po podzimních volbách do třetiny Senátu se znovu rozdají trumfy a horní komora si zvolí i nového předsedu.

Novopečený šéf horní komory pro Aha!: Pořád čekám, že se Jarda zase objeví!

Miloš Vystrčil, druhý nejvyšší ústavní činitel České republiky, jak se vám to poslouchá?
„Zní mi to zvláštně, nepočítal jsem s tím, že se to někdy stane. Na druhé straně, člověk, když je v politice, by měl být připravený výzvy přijímat. Tak jsem ji přijal a dopadlo to, že jsem byl zvolen předsedou, což je pro mě velký závazek i čest.“

Dal jste si třeba oslavnou cigaretku?
„Ne, jsem nekuřák.“

Myslel jsem alespoň symbolicky jako upomínku na pana Kuberu, který vám byl velmi blízký a o jehož smrti jste ostatně jako první informoval.
„To je možná věc, která stojí za zamyšlení, jestli si na počest Jardy Kubery dát cigaretku. Já jsem si jako talisman s sebou vzal placku s Jaroslavem Kuberou a s jeho cigaretou, protože to pořád vnímám tak, že mě spoustu věcí naučil a mám mu být za co vděčný. Když na to pomyslím, vždy jsem takový rozechvělý a představuji si, jak to všechno mohlo být jednodušší, kdyby tady s námi byl. Vždycky čekám, že odněkud vyběhne, ale ono tomu tak není, takže jedeme dál.“

Co jste si řekl, když bylo jasné, že jste vyhrál?Jaká byla ta první emoce?
„Možná vás překvapím, ale první emoce byla – tak to máme konečně za sebou, a co je před námi, nebude vůbec jednoduché. Nakonec i z debaty, která předcházela volbě, bylo jasné, že je tady spousta problémů k řešení. To znamená: jsem rád, podpora mě potěšila a zároveň jsem si představil, jak ten vlak dál jede a bude potřeba do něj co nejdříve nastoupit a začít ty problémy řešit.

Oproti vašemu předchůdci působíte klidnějším dojmem. Umíte se také rozvášnit jako on?
„To je jenom zdání, můžete se zeptat mých kolegů, že až takový kliďas nejsem a spíše se budu muset učit krotit.“

Krotit v čem?
„Je to tak, že by člověk měl dvakrát měřit a jednou řezat. No a mně se stává někdy, že jenom jednou měřím a jednou řežu. Budu se setkávat s tématy, která mně nejsou vlastní z hlediska toho, že bych se jimi dříve zabýval, a tudíž bude nutné, abych se více radil. To dělám rád, rád se učím nové věci, ale zároveň to někdy svádí k tomu, že aniž byste si to doposlechl, už si vytvoříte názor, a to není dobře, toho se budu muset snažit vyvarovat.“

Jste připraven na tlak, který na vás bude vyvíjen a možná bude přicházet i z trošku nečekaných míst, jako je čínská ambasáda v souvislosti s plánovanou cestou na Tchaj-wan?
„Jsem přesvědčený, že jsem připraven. V životě jsem zažil už spoustu tlaků a myslím si, že jsem je všechny ustál, a věřím, že s podporou senátorek a senátorů, s podporou lidí, kterým věřím, to zvládnu.“

Krajské volby 2020: Veškeré informace naleznete zde>>

Výhružky kvůli Tchaj-wanu
Mezi senátory se včera řešila i naplánovaná cesta zesnulého předsedy na Tchaj-wan. Kubera krátce před svojí smrtí dostal na Hradě dopis z čínské ambasády. Podle webu Aktuálně.cz je v něm vyhrožováno, že pokud druhý nejvyšší ústavní činitel země navštíví Tchaj-wan, jehož samostatnost pevninská Čína neuznává, budou české podniky »platit«. Podle odborníka na diplomacii Cyrila Svobody (63, na snímku) je toto jednání velice nestandardní. „Podle mě vůbec ambasádě nepřísluší psát dopisy předsedovi Senátu,“ řekl Aha!. Čínské velvyslanectví by se podle něho mělo omluvit. Jestli i nový šéf Senátu má v plánu cestu uskutečnit, zatím není jasné. Vystrčil se chce nejdřív poradit s odborníky.

Odešel nečekaně
Kubera zemřel náhle 20. ledna letošního roku, kdy vášnivého kuřáka postihl infarkt v jeho teplické kanceláři. Ještě pár dní předtím na sjezdu své ODS působil zdravě a na nic si nestěžoval. Posledního rozloučení s ním se zúčastnil prezident Miloš Zeman (75) i vládní a politické špičky a byl vyhlášen státní smutek.

„Nesmírně milý a vlídný společník,“ vzpomíná na Jaroslava Kuberu dlouholetý poslanec Marek Benda (ODS).

Video se připravuje ...

Volby 2020: V říjnu proběhnou volby do zastupitelstev krajů a Senátu>>>

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.