Co vězí za náhlou smrtí Kubery (†72)? TO SNAD NE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Co vězí za náhlou smrtí Kubery (†72)? TO SNAD NE!

Šéf Senátu Jaroslav Kubera
Šéf Senátu Jaroslav Kubera (Foto Blesk - Jakub Poláček)

Nebolí, ale může způsobit vážné zdravotní komplikace či smrt! Řeč je o extrémně vysokém tlaku vzduchu, který sužuje Česko. Rekordní hodnoty přitom byly naměřeny právě v den náhlé smrti předsedy Senátu Jaroslava Kubery (†72, ODS), kterého zradilo srdce.

„Nejvyšší hodnotu tlaku vzduchu jsme naměřili v pondělí (kdy Kubera zemřel, pozn. red.), a to 1048,8 hektopascalu, což je nadprůměrná hodnota,“ uvedl pro Aha! meteorolog Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu. Na leden přitom připadá průměr o výši 1020 hektopasacalu. 

Velká biozátěž

Navíc pro konkrétní datum 20. ledna, kdy Kubera zkolaboval, byla vyšší hodnota naměřena před více než stoletím – v roce 1907. Podle Borovičky je proto nesmírně důležité v předpovědi sledovat tzv. biozátěž, která upozorňuje na možná rizika spojená s projevy počasí. Ta se nyní pohybuje kolem nejvyššího třetího stupně. Při tomto stupni hrozí velké riziko infarktů, pociťování slabosti či nevolnosti. 

Selhání srdce

„Každému zemřelému v podstatě selže srdce z nějakého důvodu. Kvůli vážné nemoci, devastačnímu úrazu a podobně. Pokud ovšem člověk typu a ve věku senátora Kubery nadměrně kouří, pracuje téměř bez přestání a i pod stresem, je ve velikém riziku, že ho skolí například srdeční infarkt,“ uvedl pro Aha! také kardiolog jedné z největších pražských nemocnic, který si nepřál být jmenován.  Kuberu během pondělního dopoledne postihla náhlá nevolnost v jeho senátorské kanceláři v centru Teplic, odkud ho odvezla záchranka na urgentní příjem ústecké nemocnice. Tam podle dobře informovaných zdrojů oblíbený politik zemřel na následky masivního infarktu. 

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

S nástupcem se vyčkává

Ve Valdštejnském paláci se včera mimořádně sešel Organizační výbor Senátu, kde jsou zastoupeny všechny senátorské kluby. Ty se měly dohodnout na volbě Kuberova nástupce. Rozhodnutí ale i z pietních důvodů nepadlo. „Dohodli jsme se, že politická jednání o vedení Senátu zatím nebudeme vůbec zahajovat, a to do doby, než skončí rozloučení s Jaroslavem Kuberou,“ řekl první místopředseda Senátu Jiří Růžička (71, za TOP 09 a STAN), který dočasně převzal Kuberovy pravomoci.

Pohřeb? Rozhodne rodina

Někteří politici si pro zesnulého druhého nejvyššího ústavního činitele v zemi přejí státní pohřeb nebo pohřeb se státními poctami. Tedy s možností vojenských salv, zádušní mše nebo státního smutku. Podle premiéra Andreje Babiše (65, ANO) ale bude vše záležet na přání rodiny. Dnes by proto mohlo být jasno – za manželkou Jaroslava Kubery vyrazí rodinný přítel a předseda senátorského klubu Miloš Vystrčil (59, ODS). 



Přečtěte si
ptacek5
23. 1. 2020 • 11:44

ano i tento fakt může přispět k tomu, že člověk, který má problémy se srdcem může zemřít. Já sama mám o 20 let méně než pan Kubera, vysoký tlak a beru prášky a měla jsem pocit, že mám na hrudníku poloné 100 kg závaží. A že hodně kouřil se všeobecně ví. Takže spíš než takové poznámky je potřeba vyjádřit soustrat a jinak držet ústa.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.