Hygienici hlásí už šest případů ve čtvrti Předlice: Úplavice v Ústí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Hygienici hlásí už šest případů ve čtvrti Předlice: Úplavice v Ústí!

Bakterie Shigella.
Bakterie Shigella. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Už šest obyvatel ústecké čtvrti Předlice trpí úplavicí. Potvrdili to hygienici, kteří okamžitě nařídili vyšetření všech žáků z místní základní školy i předškoláků.

„Mám strach, dcera tam chodí a co když se nakazí? Přemýšlím, že ji nechám doma,“ svěřila se včera Aha! místní obyvatelka Sylvie Tokárová (24). První případ nemoci tu zaznamenali ještě před Novým rokem, pak dva v minulém týdnu. „A další tři tento týden. Všechny děti se musely dostavit k lékaři a nechat se vyšetřit,“ sdělila ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Olga Štorkánová.

Podle ní sem místní zavlekli průjmové onemocnění patrně ze Slovenska. Spolu se svými kolegy následně poučili Předličany, jak se mají při výskytu úplavice chovat. „Seznámili jsme je se základními pravidly osobní hygieny, které by měly zabránit dalšímu šíření nemoci,“ uzavřela Štorkánová.

Co je to za onemocnění?

Úplavice se projevuje bolestí a křečemi v břiše, vysokými horečkami a silným průjmem s krví a hlenem. Způsobuje ji bakterie Shigella a přenáší se nejčastěji kontaminovanou vodou a potravinami. Vyskytuje se především v rozvojových zemích. Léčí se antibiotiky nebo endiaronem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.