Aha! se ptalo odborníků na továrnu zlepšováků: Maláčové nápady jsou z Marsu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Aha! se ptalo odborníků na továrnu zlepšováků: Maláčové nápady jsou z Marsu

Zpátky na planetu Zemi! To Janě Maláčové (38, ČSSD), šéfce ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), vzkazují někteří lidé, jichž se její poslední nápady dotkly…

Kvůli vyhlášené štědrosti rozdávat bez ohledu na možnosti státní kasy se v opozičních kruzích Maláčové přezdívá Venezuela. Některými svými návrhy – jako třeba pohrůžkou mrzkých důchodů živnostníkům či dávek na bydlení – ale šéfka MPSV spíše připomíná opožděného Robina Hooda – bohatým by vzala, ale potřebným nedala ani halíř.  Tohle všechno v poslední době vypustila z úst a některé její úmysly dokonce krotí i lidé z ČSSD. Co na ně experti i dotčené skupiny? 

Nápad číslo 1

Odvádíš málo? Nad důchodem zapláčeš

Výsledek? Zaměstnavatelé bez prostředků

Návrh důchodové reformy, který Maláčová nedávno představila, počítá s rozdělením současného pilíře na dva. Nultý pilíř, na který dosáhne každý, kdo získal potřebnou (min. 35 let – pozn. red.) dobu pojištění a má důchodový věk, a první pilíř, který zohlední zásluhovost – tedy jak dlouho a jakou částku senior během produktivního věku do systému odváděl. Nultý pilíř by měl odpovídat 1/3 průměrné mzdy, a tedy částce nad hranicí příjmové chudoby, tedy 10 500 Kč. „Může se dokonce stát, že nedosáhnou na ten nultý pilíř na tu základní část,“ vzkázala minulé pondělí v České televizi živnostníkům, kterých v Česku aktivně podniká přes milion. Znamená to, že nedostanou nic? Nikoliv, ale dostanou rozhodně méně než zaměstnanci – kolem 8 tisíc korun. „Dnes 2/3 živnostníků odvádí naprosté minimum,“ řekla Aha! ministryně a tvrdí, že pokud OSVČ budou odvádět víc, vše bude v pořádku Jenže…

Jak to vidí odborník: 

„Na rozdíl od zaměstnance živnostník nepřestává řešit své podnikání odchodem z pracoviště, ale zabývá se jím v podstatě nepřetržitě a především pak, že nemá žádné jistoty, včetně základní jistoty v podobě pravidelné mzdy. Navíc ručí za své podnikání veškerým svým majetkem,“ uvedl místopředseda Asociace malých a středních podnik Zdeněk Tomíček. „Stát, než vyhrožovat, že nic nedostanou, by měl spíše živnostníky motivovat, aby si spořili a nestali se na něm závislými,“ míní šéfekonom BH Securities Štěpán Křeček. 

Další reakce:

Kristýna Farkašová, Živnotnice Prahy za rok 2019: Má půjčovnu s dětským oblečením

„Výrok paní ministryně Maláčové považuji za součást Orwellova románu 1984. Pokud chce ze společnosti odstranit volnost výběru povolání, tvořivost a radost lidí z vlastní dobře odvedené práce a cesty životem, je na dobré cestě.“

Zdeněk Moc, Živnostník Středočeského kraje za rok 2019: Podniká v zemědělství

„Myslím, že je to (Maláčová – pozn. red) člověk, který na ministerstvu nemá co dělat; asi spadla z Marsu. Odvádíme nekřesťanské peníze. Když chcete podnikat, musíte tvořit zisk. Když tvoříte zisk, ho tak sypete do státní kasy, a když vidíte, co s tím pak dělají, že peníze jedině rozhazují, tak je vám z toho úzko. Od rána jsem v práci, odcházím kolem sedmé či osmé večer, bez ohledu, jestli je víkend nebo svátek. A když si dokážu udělat na týden volno, tak jsem stejně na telefonu. Přál bych lidem, kteří o živnostnících rozhodují, aby si to sami zkusili.“

Nápad číslo 2

Děti záškoláci = rodiče bez dávek

Výsledek? Rozvrácené rodiny a více bezdomovců

Od příštího roku se mají sloučit dvě současné dávky – příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení – do jedné. A příjemcům tohoto přídavku se podle Maláčové podmínky výrazně zpřísní. Ti budou muset jednak spolupracovat s úřady práce, a také posílat své děti do školy. A čí dítě zamešká více než 100 hodin za pololetí, toho rodič o přídavek dočasně přijde. Což se zdá jako fér řešení, jenže o účinnosti se pochybuje.

Jak to vidí odborník: 

„Základem je dobré vzdělání, školní docházka, stabilita v rodině a bydlení. A tento návrh jde přímo proti tomu. Znamená destabilizaci. Je přece jasné, že když odeberete jediný příjem na bydlení, tak nebudete bydlet. A z toho pak pramení odebírání dětí,“ řekl Aha! Vít Lesák, šéf Platformy pro sociální bydlení. Odebráním dávek by prý sice stát ušetřil, jenže hašení napáchaných škod by podle Lesáka vyšlo ještě dráž.

Nápad číslo 3

Nájmy zkrotím regulací

Výsledek? Šedá ekonomika a bydlení ještě nedostupnější

Kvůli astronomickým nájmům k jejich regulaci přistoupil třeba Berlín. Podobný problém – nedostupné bydlení kvůli vysokým cenám – mají i krajská města v Česku v čele s Prahou. „Stát s tím něco musí dělat, protože už je to neudržitelné. Bydlení se stává ve všech velkých městech luxusem. My se v tuto chvíli velmi seriózně bavíme v sociální demokracii o regulaci nájemného, myslím si, že deregulace nebyl správný krok,“ řekla ministryně deníku Právo. Jenže i tento návrh budí rozpaky.

Jak to vidí odborník: 

Regulace nájmů podle realitního makléře Daniela Kotuly otvírá prostor pro šedou ekonomiku. „Vezměte si byt 2+kk, který se pronajímá za 15 tisíc. Při regulaci zaplatíte na základě smlouvy 10 až 11 tisíc a bokem pronajímateli 4 tisíce,“ popsal Aha!. Podle ekonoma Štěpána Křečka sice může zbrzdit růst cen nájmů, jenže... „Když pronájmy nebudou tak výnosné, nebudou se byty pronajímat. Což může dostupnost bydlení ještě zhoršit,“ dodává Křeček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.