Našli pumu! Váha? 50 kg! - Zabila by lidi v okolí 600 metrů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Našli pumu! Váha? 50 kg! - Zabila by lidi v okolí 600 metrů

BISKUPICE – Jako za druhé světové války to včera vypadalo nedaleko Biskupic na Zlínsku. Našli zde padesátikilogramovou leteckou pumu, která byla navíc odjištěná! Na místě ji proto museli.

Kliknutím zvětšeteJako za druhé světové války to včera vypadalo nedaleko Biskupic na Zlínsku. Našli zde padesátikilogramovou leteckou pumu, která byla navíc odjištěná! Na místě ji proto museli výbuchem zlikvidovat policejní pyrotechnici.

Kliknutím zvětšeteParta vojenských nadšenců ze Slavičína pátrala po rumunském bombardéru, který byl v dubnu 1945 sestřelen při útoku na německý konvoj. Místo letadla ale našli odjištěnou bombu. „Takový nález jsme opravdu nečekali. Byli jsme v šoku,“ prozradil jeden z nich. „Jde o tříštivě trhavý náboj, veliký půl metru, který je dost nebezpečný,“ doplnil další amatérský historik.
Nebezpečnost nálezu potvrdili i přivolaní policejní pyrotechnici. Kliknutím zvětšeteTi pumu nemohli v odjištěném stavu odvézt ke zničení do speciálního zařízení, proto se ji rozhodli odpálit na místě. „Je to dost nebezpečné. Tahle věc umí střepinami zabíjet v okruhu šesti set metrů,“ upozornil pyrotechnik Vítězslav Mička.
Pyrotechnici připevnili k bombě plastickou trhavinu, poté už měli pouhou minutu na úprk k autu a odjezd do bezpečí. Výbuch byl zcela ohlušující, země se zatřásla i pod lidmi na protějším kopci. Výbušnina vyhloubila několikametrový kráter, do kterého se vešlo dvacet lidí.


Autor: Zdeněk DVOŘÁK
Foto pro Aha!: Michal VLČEK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.