Velký přehled podle profesí: Mzdy v roce 2020! Kdo dostane přidáno? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velký přehled podle profesí: Mzdy v roce 2020! Kdo dostane přidáno?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock)

Kdo se v práci osvědčil, ten může počítat s tím, že si jej jeho zaměstnavatel bude chtít i nadále udržet. Zapomenout ale musíte na doby nedávné, kdy jste si řekli o vyšší plat a bylo vám automaticky vyhověno. S novým rokem totiž odborníci očekávají další zpomalení růstu mezd. Hýčkání tak bude mít spíše podobu vylepšených firemních benefitů.

Jak už se ostatně postupně projevovalo v uplynulém roce, za delší konec provazu budou čím dál více tahat zaměstnavatelé. Ačkoliv poptávka po zaměstnancích byla a je stále vysoká, firmy už si začaly mnohem pečlivěji čerstvou krev vybírat. „Jsou ochotnější počkat si na ideálního uchazeče třeba i delší dobu za cenu toho, že pozice zůstane několik týdnů nebo dokonce měsíců neobsazena. Tendence, která převažovala v letech 2017 a 2018, kdy společnosti nabíraly téměř zkratkovitě, jen aby pracovní místo naplnily, je nyní minulostí,“ uvedl Ladislav Kučera, ředitel personálně - poradenské společnosti Hays, která dodal studii o mzdách a jejich výhledech v tomto roce. I letos se očekává zpomalení růstu ekonomiky a ruku v ruce s ním bude pokračovat zpomalení růstu mezd. Podle Kučery tak pracovníci v soukromé sféře musí počítat s tím, že zaměstnavatelé už nebudou tak ochotné navyšovat jejich mzdy. Ty schopné se budou snažit udržet spíše prostřednictvím benefitů.

Víte, že…

...bez práce bylo ke konci prosince 215 532 lidí a nezaměstnanost za celý rok činila 2,8 %? Letos podle odhadů průměrná míra nezaměstnanosti stoupne nad tři procenta, přesto by ale i nadále měla zůstat nejnižší v EU.

Tabulky najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.