Tragédie ve Vejprtech: Teprve jim dochází, co se stalo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tragédie ve Vejprtech: Teprve jim dochází, co se stalo

Budova domu pro mentálně postižené. Požár vyšetřují policisté jako obecné ohrožení z nedbalosti. Jedná se o druhou největší tragédii za posledních třicet let.
Budova domu pro mentálně postižené. Požár vyšetřují policisté jako obecné ohrožení z nedbalosti. Jedná se o druhou největší tragédii za posledních třicet let. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Dan Černovský, ara)

Měli štěstí a přežili. Dva dny po hrozivém požáru domova pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech, si jeho klienti začali uvědomovat, co se stalo.

Kromě tří se ze třiceti zraněných už všichni vrátili zpátky do Vejprt, jsou ubytovaní v dalších budovách zařízení. „Teprve teď jim dochází, co se stalo, že přišli o kamarády,“ popsala včera starostka Jitka Gavdunová (ODS) a pokračovala: „Dneska nastupuje celá četa psychologů, které zařídil Ústecký kraj. Klienti postrádají kamarády, ptají se na ně, opravdu tu pomoc potřebují.“ Jde sice o chlapy od 18 do 64 let, ale rozumově jsou na úrovni šesti až 12letých dětí.

Začnou opravy

Policisté také ukončili ohledání požářiště, vyšetřování však pokračuje. „Ukončili jsme jen ohledání místa činu, včera tam byli ještě znalci, které policie požádala o posudek,“ řekla včera policejní mluvčí Alena Bartošová. Dnes by na místě měl pracovat statik. „Potřebovali bychom už začít dělat na opravách. Škodu zatím neznáme. Bude vysoká. Jsme proto ráda, že se hlásí lidé a firmy, kteří nám chtějí finančně přispět,“ doplnila Gavdunová. 

Víte, že...

...během požáru zahynulo osm klientů domova? Přispívat na pomoc zařízení lze na účet: 123-1184550297/0100.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.