Odlétáte z Ruzyně? Alkohol, nože, voňavky... I tohle končí na skládce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Odlétáte z Ruzyně? Alkohol, nože, voňavky... I tohle končí na skládce

Zabavené předměty končí ve speciálních kontejnerech.
Zabavené předměty končí ve speciálních kontejnerech. (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – V pražských Ďáblicích zřejmě roste skládka snů. Vrší se na ní tzv. zakázané věci, nalezené v příručních zavazadlech cestujících z ruzyňského letiště. Jen v letošní letní turistické sezóně na ní přibyly tisíce lahví alkoholu, voňavek, exkluzivních nožů, nůžek a pilníků.

„Letěli jsme s rodinou k moři, byl spěch a já zapomněla z toaletní kabelky vyndat pilník, nůžky a kapesní nožík, které tam nosím. Při bezpečnostní kontrole, když už byly kufry odbavené, jsem to musela vyhodit do zvláštní schránky, jinak by mě nenechali odletět,“ vzpomíná Ivana Kohoutová z Prahy.

Podobných příhod, často provázených pláčem či naopak křikem rozčileného pasažéra, se na letišti odehrává bezpočet. „Stalo se i to, že se cestující odmítl zakázaných předmětů vzdát a raději neletěl,“ řekla mluvčí letiště Eva Krejčí.

Většinou se však lidé věcí vzdají, takže ve speciálních kontejnerech denně skončí zhruba 1500 litrů alkoholických i nealkoholických nápojů, voňavek a různých gelů, a také stovky nožů, manikúrních potřeb, žiletek, vývrtek, jehlic, boxerů a maket zbraní. Pracovníci letišť však už zabavili i vibrátor, lubrikační gel, samurajský meč nebo samostříl.

Co na palubu letadla nebrat

Nože, nůžky či potřeby pro manikúru a další potenciální zbraně včetně bruslí, rybářských prutů či skateboardů. Nesmí se nosit zapalovače, ani žádné tekutiny, alkohol, ale ani žádné pití v plastových či jiných lahvích. Zakázány jsou roztoky na kontaktní čočky, krémy na opalování, tělová mléka, zubní pasty, tekutá léčiva, parfémy. Dále pak nesmíte mít obaly na brýle, mobilní telefony, osobní počítače, fotoaparáty, přehrávače, předměty po kapsách.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.