Z kostelníka žalářníkem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Z kostelníka žalářníkem!

Kostel sv. Tomáše v Brně. V hrobce umístěné před hlavním oltářem jsou uloženy ostatky markraběte Jošta, nejvýznamnějšího moravského panovníka v historii.
Kostel sv. Tomáše v Brně. V hrobce umístěné před hlavním oltářem jsou uloženy ostatky markraběte Jošta, nejvýznamnějšího moravského panovníka v historii. (Foto Aha! – Jiří Nováček)

Dramatickou poslední službu na přelomu roku zažil kostelník od svatého Tomáše v Brně Pavel Zahradník (63). Mohutný chlap budící respekt s ministrantem během ní chytili nebezpečnou lupičku (44), která s komplicem (44) oloupila na toaletě v sakristii starou paní.

Párek velmi slušně oblečených lupičů si kořist tipoval. „Byli u nás po Štědrém dni třikrát. Zaútočili ale až při poslední podvečerní slavnostní mši v roce,“ svěřil se Aha! kostelník. Dovnitř nakráčeli suverénně bočním vchodem pro kněží a správce. Hned začali šmejdit v šatně pro ministranty. Prý mají slíbený růženec od faráře, tvrdili. Ministrant připravující kadidlo je ale vypoklonkoval a hbitě pádil pro kostelníka.

Útok na stařenku
To už však na toaletě neznabohové zaútočili na stařenku. Zatímco násilník, který vyrval paní z kabelky peněženku, s kořistí utekl, jeho partnerku stihl pohotový kostelník duhapřítomně zamknout v mezidveří chrámu. Ženština tam deset minut nepříčetně řvala a nadávala, než přijela policie. „Aspoň tam ale nerušila účastníky bohoslužby,“ pousmál se Pavel Zahradník. Na lupičově zápěstí pak cvakla pouta deset minut po silvestrovské půlnoci. Oba čekají ve vazbě na soud. Za loupežné přepadení jim hrozí až osm let vězení a po smrti dozajista peklo.

Víte že...
...brněnské kostely jsou přes den zavřené, otevírají se jen na mše svaté? Výjimkou jsou kostely sv. Jakuba a katedrála na Petrově.

Milodary i pro mě!
Kostel sv. Tomáše na Moravském náměstí v Brně zažil po svátcích nevídané nájezdy zlodějů a lupičů. „Některé jsme chytili, další máme natočené na videu,“ svěřil se kostelník. Do chrámu pravidelně dochází vykradač kasiček. „Vždy, když ho chytíme, namítá, že milodary od farníků jsou přece určené pro chudé a nemajetné,“ vypráví kostelník. Policie ho vždy pustí a nešťastník je zas brzy zpět.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.