Jakub (7) z Poruby bojuje s dětskou mozkovou obrnou: Na léčbu vydělává táta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jakub (7) z Poruby bojuje s dětskou mozkovou obrnou: Na léčbu vydělává táta!

Kubík s maminkou Petrou a speciálně vycvičeným canisterapeutickým psem Framem.
Kubík s maminkou Petrou a speciálně vycvičeným canisterapeutickým psem Framem. (Foto Aha – Karel Janeček, rodinný archiv)

Dětskou mozkovou obrnou se spastickou kvadruparézou trpí od narození Jakub Šišpera (7) z Ostravy-Poruby. Má postižené všechny čtyři končetiny a vypadalo to, že nikdy nebude chodit a mluvit. A vida, situace se obrací, Kubík už udělá dokonce pár krůčků a také promluví.

Jakubova maminka Petra (39) s manželem hodně toužili po miminku. Nějakou dobu to nešlo, proto žena podstoupila umělé otěhotnění. To se podařilo na druhý pokus. U plodu však lékaři diagnostikovali kritickou vývojovou srdeční vadu. 

Petře k tomu praskla v osmém měsíci těhotenství plodová voda. „Vrtulníkem nás transportovali do Prahy, a už desátý den po narození Kubíkovi na specializovaném pracovišti operovali srdíčko,“ vzpomíná Petra.

Dodnes ho krmí

Po dalších dvou týdnech lékaři Kubíka pustili domů. Byl malinký, hubený, nedonošený. Ve třetím měsíci začali rodiče pozorovat, že se málo hýbe. „Hlavičku otáčel jenom na jednu stranu, ručičky zatínal v pěsti, tělíčko míval prohnuté do luku,“ říká maminka. Syna dodnes krmí, mění mu také pleny. Kubík bývá unavený, neurotický, nespí. 

První slovíčka

„Lékaři předpovídali, že nikdy nebude chodit. Dík intenzivním opakovaným neurorehabilitacím se ale dnes pohybuje na invalidním vozíku. Na krátkou vzdálenost zvládne i chůzi, také se naučil prvních pár slov,“ raduje se hrdá maminka.  Na intenzivní neurorehabilitace rodina vynaložila, zatím vždy z vlastních zdrojů, stovky tisíc, a to hlavně na úkor extrémního pracovního vytížení Kubíkova otce. Desítky tisíc potřebuje rodina i na letošní další specializovaný neurorehabilitační program.

Čím trpí?

Dětská mozková obrna (DMO) je trvalá porucha hybnosti  provázená abnormálním svalovým napětím, vzniká na podkladě jednorázového poškození mozkové tkáně. Nejvýraznějším projevem této nemoci je ochrnutí. V Česku jí trpí přes 10 tisíc dětí. 

Pomůže stát?

Sanatoria Klimkovice se nyní připravují na zásadní změnu v poskytování intenzivních neurorehabilitací, jež mají od letošního roku začít dětem s DMO platit zdravotní pojišťovny. „V lázních je vše připraveno, teď záleží jen na tom, jak rychle se podaří uzavřít nezbytné smlouvy se zdravotními pojišťovnami,“ řekla mluvčí sanatorií Ivana Gračková.  

Vyzpívali 50 tisíc

Terry English a Barbora Filipová předali šek na 50 tisíc mamince Kubíka Šišpery na letošní intenzivní neurorehabilitaci. Výtěžek vyzpívali účastníci akce hudebníků s názvem Ostrava Zpíva Gospel.

Přispějete?

Číslo účtu Stromu přání pro Kubíka: Bankovní účet: 115-7609680247. Kód banky: 0100, VS: 4085123.

Prognóza Jakuba (7) byla velmi zlá. Dnes už se postaví na vlastní!

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.