Odložená dívka (10) se sešla se zakladatelem babyboxů: Dojala ho k slzám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Odložená dívka (10) se sešla se zakladatelem babyboxů: Dojala ho k slzám!

Fotografie
Fotografie (internal)

Bylo jí pouze pět dní, když se za ní zavřely dvířka kladenského babyboxu. Anežka se v roce 2009 stala 21. odloženým miminkem v Česku. Po deseti letech se dívka sešla se zakladatelem schránek Ludvíkem Hessem.

Už od malička jí její rodiče Lucie a Miroslav říkali, jak se do rodiny dostala. Zpočátku jako pohádku o zámku s kouzelnou skříňkou, ve které se objevovaly děti. Skříňku vymyslel kouzelník Hess, a proto ho i Anežka velice dobře zná. „Při posledním setkání mi řekla: Mám tě ráda! Z očí se mi koulely kapky slz,“ prozradil sám Ludvík Hess. 

Upřímnost uvítala 

Postupně rodiče pohádku vyprávěli jako víc a víc reálnou, až Anežce vysvětlili, co přesně je babybox. „Netuším, kolik mi bylo, když jsem si to uvědomila, ale já jsem to nebrala ani nějak špatně, že nemám v podstatě biologické rodiče. Mně to přišlo prostě tak, že jsou na mě hodný a já je mám moc moc ráda. Já jsem vlastně ani nevěděla, kde se normální miminka berou, takže mi to připadalo v podstatě normální,“ popsala v pořadu 168 hodin České televize holčička.

Talent! Ale po kom?

Sama se domnívá, že kdyby jí rodiče pravdu zatajili a řekli jí vše až nyní, nesla by celou věc hůř. Aby adopci brala jako pozitivní, rodiče s ní kromě narozenin slaví ještě »přivezeniny«. „Je to vlastně výročí toho dne, kdy jsme si ji přivezli domů. Chtěli jsme tím ukázat, že je to důvod k oslavě,“ řekl tatínek. Neznámou pro Anežku zůstávají jen biologičtí rodiče. Nad touto otázkou se pozastavuje, když objeví nějaký skrytý talent, například ten k tanci.

Víte, že...

...od roku 2005 bylo v celkem 76 schránkách odloženo 199 dětí?  

Narážky nevnímá 

Za svůj původ se Anežka nestydí. „Moje kamarádky se s tím smířily dobře, moje okolí to vnímá taky pozitivně, skoro žádné narážky na to nikdo nemá, a když už na to někdo nějakou hloupou narážku má, tak buďto nevnímám, nebo to beru tak, že zrovna o něj se ti rodiče nestarali, a tak si to potřebuje na někom vybít,“ vypráví Anežka.

Pečlivě oblečená 

Zhruba pětidenní Anežku odložili do kladenského babyboxu 25. července 2009 krátce po sedmé hodině ráno. „Byla nesmírně pečlivě oblečená. Měla na sobě dva kabátky a snad dokonce i dvě čepičky,“ popsal Hess. Dívenku, kterou prozatím pojmenovali Anežka Česká, si vzápětí zdravotní personál vnitřními dvířky vyzvedl. Byla zcela zdravá, měřila 50 cm a vážila 3,18 kg.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.