Skanzen hořel před jednáním o pomníku Vlasovcům: Obří požár v Řeporyjích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Skanzen hořel před jednáním o pomníku Vlasovcům: Obří požár v Řeporyjích

V pražských Řeporyjích v noci na 10. prosince shořely v místním skanzenu tři budovy.
V pražských Řeporyjích v noci na 10. prosince shořely v místním skanzenu tři budovy. (HZS Praha)

Ve skanzenu v pražských Řeporyjích, v němž jsou stavby imitující českou vesnici 14. století, skončily včera v plamenech tři budovy. Neštěstí se odehrálo jen několik hodin před jednáním o kontroverzním pomníku Vlasovcům!

Škoda po nočním požáru dosahuje ke třem milionům korun. Kolující spekulace, zda událost nesouvisí s včerejším jednání místního zastupitelstva o zmíněném pomníku, byly prozatím vyvráceny. „Příčinou požáru byla nedbalost,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Podle Michala Rösslera, zástupce lokační agentury, která pro zahraniční produkci zajišťuje ve skanzenu filmové natáčení, chytla jedna z dekorací. „Nikdo neví proč,“ řekl Aha!. Místní skanzen Řepora hořel už potřetí během své existence. „Nemyslím, že by požár založil někdo úmyslně kvůli pomníku,“ řekl Aha! řeporyjský starosta Pavel Novotný (38, ODS). Zabezpečení radnice ale zvýšil.

Pomník vyvolal emoce Novotný chce pomníkem uctít památku vojáků generála Vlasova padlých při osvobozování Prahy v květnu 1945. Hotový by měl být příští rok k 75. výročí konce druhé světové války. Proti záměru se ohradily ruské velvyslanectví v Praze a ruská diplomacie. Mezi Rusy a Novotným došlo ke  slovním přestřelkám i prostřednictvím ruské státní televize.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.