Ve Skanzenu v Modré mají poklad: První pratur po 800 letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ve Skanzenu v Modré mají poklad: První pratur po 800 letech

S rezavou »ofinou« je máma Goryňa (vlevo) a otec Uruz van Bull.
S rezavou »ofinou« je máma Goryňa (vlevo) a otec Uruz van Bull. (Foto Aha! – Slávka Červená a Jiří Kroča)

To je pane událost! Po více než tři čtvrtě tisíciletí se na Moravě narodil pratur. V areálu Skanzenu v Modré na Uherskohradišťsku se od středy těší ze zdravého telátka. Zvířata přitom vyhynula v roce 1627. 

Na území Česka se nevyskytovala dokonce již od 13. století. Současná populace byla znovu vyšlechtěna. Archeologické nálezy potvrdily, že pratuři – velcí kopytníci v okolí Modré v době Velké Moravy žili, proto se tam vracejí.

„Na hektarové ploše se loni v únoru zabydleli jalovice Goryňa (3) a býk Uruz van Bull. Oba kusy jsou z rezervace v Milovicích,“ uvedl hlavní zootechnik Jiří Kroča (41). Dvojice v sobě našla zalíbení a mládě, které se narodilo ve středu odpoledne, je výsledkem jejich lásky. „Goryňa porodila bez problémů a telátko se do tří hodin napilo mleziva – nejvýživnějšího mléka,“ dodal. Zatím se neví, zda je to kluk, nebo holka. Tak či tak ho čeká později nový domov, protože pro chov je potřeba nepříbuzný jedinec.

Vzorní rodiče

„Máma se stará naprosto skvěle. Otec si potomka očichal a od té doby ho ochraňuje. Je až překvapivě něžný. Dokonce zabránil, aby telátko nespadlo do jámy,“ uvedl Jiří Kroča.

Lovná zvěř

Pratur byl nejdůležitější lovnou zvěří pravěkých lidí, poslední kus na světě uhynul v roce 1627 v Polsku. Současná populace je šlechtěna od roku 2008 nizozemskou organizací Tauros foundation z přibližně 30 druhů skotu z celé Evropy. Výzkum stále probíhá, od října 2015 je malé stádo zpětně šlechtěného pratura v rezervaci v bývalém vojenském prostoru Milovice.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.