Pražský hrad odtajnil Vánoce u Masaryka: To budete koukat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pražský hrad odtajnil Vánoce u Masaryka: To budete koukat!

Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk (Profimedia.cz)

Obyčejné švestkové knedlíky s mákem patřily k nejmilejším pochutinám Tomáše Garrigue Masaryka († 87). Štědrovečerní menu prvorepublikového prezidenta ovšem leželo o několik gastronomických stupňů výš a sestávalo z šesti chodů. Nejen o tom se dnes mohou přesvědčit návštěvníci Pražského hradu.

Místo pro osm stolovníků, slavnostní jídelní set a šestichodové menu ve francouzštině. Tak prý vypadala štědrovečerní tabule u TGM v Lánech ve třicátých letech, jíž se lze pokochat na víkendové adventní prohlídce reprezentačních prostor Pražského hradu. Jak ale připouští Jan Novák z Kanceláře prezidenta republiky, nemusí jít o zcela věrnou kopii toho, co Masarykovi skutečně na Vánoce měli. „Menu se nezachovalo. Pokusili jsme se ho s pomocí historiků zrekonstruovat z dobových fotografií a jiných vzpomínek,“ řekl Aha!. A image Masaryka jako askety při pohledu na tučný a pracný jídelní lístek neobstojí. Je tam candát, bažant, samé máslo, a rovnou dvě sladké tečky!

 
Pracovníci se rozhodli Lány přenést na Pražský hrad a v souvislosti s adventem chystají pro návštěvníky i další překvapení. Tak například – reprezentační prostory Hradu budou o tomto víkendu vůbec poprvé doplněny o adventní výzdobu a program. Včera se Aha! mohlo přesvědčit, jak přípravy finišují. Na hradní floristky čekala práce až do večerních hodin, vše totiž muselo být hotovo před dnešní otvíračkou. „Výzdoba se chystá dva dny a dvě noci,“ přibližuje Novák. A že to dostali na starost profíci, bylo zřejmé. Každý ze sálů, kam návštěvníci budou moci zavítat, zdobí stromečky z Trutnovska. A jejich výzdoba vkusně ladí s barvou a atmosférou každého sálu. Nečekejte proto žádné ztřeštěnosti v podobě svítících řetězů, prskavek a jiných kýčů. Výzdoba totiž vychází z českých vánočních tradic i zvyklostí císařského dvora před rokem 1918.

Kdy, kde a co bude k vidění?
*Vstup na prohlídku bude dnes (tedy v sobotu) od 9 hodin Matyášovou branou z Hradčanského náměstí a I. nádvoří, poslední návštěvník bude do reprezentačních prostor vpuštěn v 16.30.
* Na prvních 300 sobotních návštěvníků čeká číslovaný pamětní list k 100. výročí prezidentské kanceláře. Akci doprovodí i hudební program v Rothmayerově sále vystoupí s vánočními koledami pěvecký sbor dětí z Klokánku a vánoční melodie zahraje také Hudba Hradní stráže. Betlémy ze soutěže pořádané Hradem pro základní školy a dětské domovy budou zase k vidění v jednotlivých sálech.
*V neděli krátce po půl páté rozsvítí první dáma Ivana Zemanová (54) na Jiřském náměstí vánoční strom a zahájí tradiční charitativní sbírku pro SOS dětské vesničky.
*Během dneška a neděle si mohou návštěvníci Hradu prohlédnout také výzdobu areálu včetně instalace Jablíčkového betléma výtvarnice Emmy Srncové na III. nádvoří. Betlémy ze soutěže pořádané Hradem pro základní školy a dětské domovy budou zase k vidění v jednotlivých sálech.

Jinak byl nenáročný strávník 
První československý prezident byl znám svou střídmostí v jídle. Chutnou stravu ale uměl ocenit. „Jeho maminka vařila s láskou, a to i nejjednodušší jídla. Měl moc rád škubánky, krupicovou kaši, bramboračku a vůbec nejmilejší jídlo byly švestkové knedlíky s mákem,“ zavzpomínala před časem pro Novinky.cz Magdalena Mikesková z Muzea T. G. Masaryka v Lánech. TGM byl podle ní dokonce jedním z prvních Čechoslováků, kdo snídal ovesnou kaši. Tento zvyk převzal od své americké manželky Charlotty (†72).

Štědrovečerní menu u Masaryků
*Silný vývar v šálku
*Třeboňský candát s holandskou omáčkou
*Filé z bažanta na český způsob, smaženky z housek
*Vařený květák přelitý máslem
*Malinová bavořina
*Vanilkové cukroví (Masarykovky)
*Mocca
*Mělnické víno

Hradní stráž znovu nabírá! 
Minimální výška 178 centimetrů, žádné viditelné tetování ani piercing a dobrá kondička. Pokud chcete pracovat tam, kde se píší dějiny, zkuste se přihlásit k Hradní stráži. Elitní vojenská jednotka, jejímž úkolem je ochrana a obrana Pražského hradu a zámku v Lánech, se opět otvírá zájemcům. „Čeká na Tebe jistota dobrého platu, zodpovědná a atraktivní práce, účast na přehlídkách, hradním dění a další mnohé zajímavosti, které jako civil nikde nikdy nezažiješ. To Ti přísaháme!“ stojí v náborových inzerátech. Co dál kromě reprezentativního vzhledu a dobré fyzické a psychické kondice musí zájemci splňovat? Tak třeba patřičné vzdělání. Na poddůstojnickou hodnost postačí středoškolské s výučním listem, na praporčickou to chce už mít i maturitu, a na důstojníka je zapotřebí minimálně bakalář. Samozřejmostí je rovněž čistý trestní rejstřík. Uchazeči musí počítat s tím, že budou řádně »proklepnuti« tak, aby mohli získat bezpečnostní prověrku na stupeň »důvěrné« nebo »tajné«. A na jaké peníze lákají? „Nástupní plat desátníka - staršího strážného je od 45.090,- Kč hrubého,“ sdělila Aha! Magda Dvořáková z generálního štábu armády.

Požadavky na vzhled
*Výška mezi 178 – 188 cm, váha by měla výšce odpovídat
*Tetování, piercing či náušnice nesmí být na viditelných místech
*Vousy nejsou přípustné, účes musí být upraven, kotlety mohou být jen do půlky ušních boltců, uchazečky s dlouhými vlasy je musí mít v drdolu,
*Uchazeč nemůže mít dioptrické brýle



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.