Pozor, zvířata na silnici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pozor, zvířata na silnici!

Divočák v silnici? U nás stále častější pohled.
Divočák v silnici? U nás stále častější pohled. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, Jiří Čada)

Na podzim hrozí střety se zvěří více než v létě či zimě. Nejčastěji se můžeme střetnout se srncem, nejnebezpečnější jsou divočáci, kteří dokážou auto úplně zdemolovat.

Volejte vždy policii

Pokud zvěř srazíte, zavolejte ihned policii. I kdyby byla škoda na autě nízká. Už kvůli tomu, že záznam bude od vás chtít i pojišťovna. Také musíte upozornit místní myslivce, a to za vás policie udělá. Se sraženým zvířetem nesmíte sami ani manipulovat, mohlo by to být považováno za pytláctví, a navíc je to i nebezpečné.

Pojištěným škodu proplatí

Jestliže se jedná o divoké zvíře, které nikomu nepatří, nemůžete náhradu ani kupříkladu po myslivcích požadovat. Pomůže vám pouze havarijní pojištění nebo připojištění k povinnému ručení. Pokud ale srazíte muflona z nedaleké mufloní farmy, považuje se za hospodářské zvíře a můžete chtít proplacení škody po majiteli.

Ohroženi jsou i ptáci

Podle Českého svazu ochránců přírody se srážky nevyhýbají ani menším zvířatům, hlavně ježkům. „Z ptáků lidé nahlašují hlavně káně lesní, kosy černé, poštolky obecné, ale také zástupce sov – puštíky obecné. Jsou to ptáci, kteří kolem silnic velmi často hledají potravu,“ dodávají ochránci.

Pozor i v Praze

Nejvíc nehod na kilometr silnic je Praze. To ukázal průzkum pojišťovny Generali a Centra dopravního výzkumu. Následují Zlínský a Ústecký kraj. Nejnižší pravděpodobnost střetu je v Jihočeském a Plzeňském kraji. Podrobné mapy nebezpečných úseků najdete na www.srazenazver.cz.

Divočák je drahý

Podle zkušeností pojišťovny Generali bývají nejnákladnější nehody způsobené srážkou právě s divokým prasetem. Z pohledu času jsou pak nejproblematičtější dvě hodiny před půlnocí a dvě hodiny po ní. Rizikové jsou také brzké ranní hodiny. „S přechodem na zimní nebo letní čas počet střetů vždy skokově narůstá,“ dodává Patrik Nauš z pojišťovny Generali.

Zvěři neuhýbejte

Když už vám zvíře vběhne pod kola, brzděte naplno, ale nepanikařte. „Experti radí, že má-li ke střetu dojít, nevyplatí se strhávat řízení do strany a uhýbat. Bohužel tady platí, že lepší je brzdění, čelní náraz do zvířete a jeho usmrcení než nabourat natvrdo do stromu vedle vozovky,“ upozorňuje Eva Svobodová z Uniqa pojišťovny.

Co dělat po nehodě

  1. Zapněte výstražná světla a na silnici dejte varovný trojúhelník.
  2. 2. Jakmile to půjde, volejte policii. Když došlo ke zranění, i záchrannou službu.
  3. 3. Poté volejte asistenční linku pojišťovny, případně Linku pomoci řidičům 1224.
  4. 4. Zraněnou zvěř neodklízejte, to mohou pouze myslivci, které přivolá policie.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.