12 nových křížů u silnice smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

12 nových křížů u silnice smrti!

Při tragické nehodě autobusu a náklaďáku vyhaslo 12 životů.
Při tragické nehodě autobusu a náklaďáku vyhaslo 12 životů. (Reuters)

Pro kritický úsek staré silnice I/65 u Nitry, na němž ve středu došlo k tragické nehodě autobusu s náklaďákem, se vžila přezdívka silnice smrti. Byť se na něm před časem po otevření nedalekého obchvatu počet havárií snížil, nyní zde přibudou další kříže. Při středečním střetu s plně naloženým náklaďákem tady zahynulo nejmíň 12 pasažérů příměstského autobusu!

Inkriminovaná silnice bývala hlavním tahem na střední Slovensko. Působí přehledným dojmem, jelikož je rovná a vede do/z mírného kopce, svádí k tomu, aby řidiči sešlápli plyn. A proto tady nebývale často docházelo k haváriím. Nejhorší byl rok 2005, kdy se na 40kilometrovém úseku Nitra – Zlaté Moravce stalo 238 nehod (!), při nichž zahynulo 9 lidí.

Petice i hladovka
Ty a mnohé další oběti připomínají kříže a pomníčky, které silnici lemují. Místní léta bojovali za zvýšení bezpečnosti. Sepisovali petice, dnes už bývalá primátorka Zlatých Moravců Serafína Ostrihoňová dokonce držela hladovku před Úřadem vlády. Situace se zlepšila až v roce 2012 po otevření blízké rychlostní silnice R1. Počet nehod ten rok klesl na 32 a s jedinou obětí. Jenže šoférům, zdá se, otrnulo. I přes zákaz předjíždění a omezení rychlosti na 70 km/h se havárie opět začaly množit. Šoféři se tu podle místních řítí až 130/km...

Jel přetížený?
To potvrzuje i otec chlapce (16), který se ve středu vezl v autobuse smrti. „Hlavně řidiči kamionů a náklaďáků tu jezdí jako šílenci. Bylo jen otázkou času, kdy se něco tak strašného stane,“ uvedl s tím, že jeho syn měl kliku. Náraz auta, dle všeho přetíženého nákladem kamení, štěrku a hlíny, přežil. Na rozdíl od nejméně 12 lidí. „Za všechno může řidič toho náklaďáku,“ má jasno. Jeho tvrzení nahrávají výpovědi svědků, podle nichž jelo iveco z kopce hodně rychle. „Na mokré silnici začalo doslova tancovat. Autobus se mu snažil vyhnout, ale náklaďák ho trefil do boku, rozpáral ho odmrštil do příkopu,“ popsal muž, který vše viděl.

Oběti z Kolíňan
Alenka S. (†57)
Erika B. (†45)
Marianka S. (†21)
Ladislav B. (†63)
Adriana K. (†40)
Dušan K. (†42)
Barbora M. († 70)
Alex F. († 16).

Na Slovensku se srazil autobus s náklaďákem:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.