Čech má světový patent: Vynalezl zahnuté párátko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čech má světový patent: Vynalezl zahnuté párátko!

Tak bude vypadat krabička v obchodě.
Tak bude vypadat krabička v obchodě.

MOST – Zajít si na oběd a dát si svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem stačilo Jaroslavu Bejšovcovi (46) z Mostu k tomu, aby se z něj stal světový vynálezce. Mezi zuby mu totiž zůstalo vlákno hovězího masa, které se mu nedařilo obyčejným párátkem odstranit. Jako první na světě proto v zoufalství vymyslel párátko zahnuté…


„Šli jsme s kolegy v poledne do restaurace na oběd, dal jsem si svíčkovou,“ vzpomíná Jaroslav na den, kdy se před rokem a půl nápad na unikátní párátko zrodil. „Z hovězího masa mi zůstalo vzadu mezi stoličkami vlákno. Nejdříve jsem si tam jezdil jazykem, pak jsem si vzal párátko, ale nemohl jsem se s ním na ono místo dostat. Kliknutím zvětšeteNakonec jsem si z něj ulomil kousek a do pusy jsem si rval i prsty, no hrozné,“ vzpomíná Jaroslav s tím, že zlomil čtyři párátka.

Po návratu do kanceláře prý nebyl schopný nic dělat, jen přemýšlel, jak kousíček hovězího ze zubů dostat. „Seděl jsem u stolu a všiml si kancelářské sponky. Jeden její konec jsem si narovnal, vzal kombinačky, a ohnul konec do pravého úhlu,“ popisuje Jaroslav okamžik, kdy se nápad zrodil. Kliknutím zvětšete„Najednou jsem si ten nepříjemný kousek krásně, a aniž bych otevíral pusu jako kapr, vyndal,“ vypráví Jaroslav, který si v tu chvíli uvědomil, že se vlastně nic jednoduchého jako je zahnuté párátko neprodává.

S kolegy proto začal přemýšlet, zda by taková párátka nešla vyrobit. „Po roce a půl jsme dokázali vyřešit všechny technické věci tak, aby se mohla vyrábět. Zahnutá plastová párátka jsme si nechali patentovat pro celou Evropskou unii,“ říká Tomáš Vacek, kolega a společník ve firmě, kterou na výrobu párátek s Jaroslavem Bejšovcem založili.

Párátka budou oficiálně představena v říjnu na veletrhu Beauty Prague. Cena balení s 25 kusy by měla být 39 až 40 korun.


Autor: (wer)
Foto archiv Jaroslava Bejšovce

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.