Politý památník v Brně a snaživá radnice: Umyli to, ale špatně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Politý památník v Brně a snaživá radnice: Umyli to, ale špatně!

Památník Rudoarmějců na Božetěchově ulici
Památník Rudoarmějců na Božetěchově ulici  (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš (3), MP Brno )

Kdyby počkali na verdikt památkářů, udělali by líp! To se dá říci o uspěchanosti radnice v Brně-Králově Poli, která snaživě umyla pomník padlých rudoarmějců. Minulý týden ho totiž pocákali neznámí vandalové červenou barvou.

„Ač památník spadá pod odbor životního prostředí magistrátu, nechtěli jsme jej nechat ve stavu po útoku vandalů,“ vysvětlila starostka Karin Karasová (ANO). Úklid se moc nepovedl, ve spárách i v okolí místa zůstaly barevné skvrny. „Počkáme na stanovisko odboru památkové péče, zřejmě se to bude muset ještě odborně dočistit,“ řekl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Policie vyšetřuje útok, ke kterému se přihlásila pravicová Národní a sociální fronta, jako poškození cizí věci. Vandalům hrozí až rok vězení

Už se trestalo


Pomník ze šedé žuly z roku 1946 označuje místo, kde je pohřbeno 328 rudoarmějců. V roce 2007 z něj nechal místostarosta Králova Pole René Pelán odstranit srp a kladivo. Politik vyvázl s dvacetiměsíční podmínkou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.