Mlhy na Šumavě jako mořský příboj: Inverze kouzlí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mlhy na Šumavě jako mořský příboj: Inverze kouzlí!

České moře aneb Z mlhy vystupuje vrchol hradiště Věnec. V dálce se valí kouř z Temelína.
České moře aneb Z mlhy vystupuje vrchol hradiště Věnec. V dálce se valí kouř z Temelína. (Foto Aha! – Roman Szpuk)

Sobota plná slunce a dnešek byly zřejmě rozloučením s teplými dny letošního roku. Nyní do Česka ale přichází arktické počasí, kdy se denní teploty budou pohybovat kolem 10 °C.

Ještě předtím nám však ukázala jedna z prvních inverze, jak umí kouzlit. „Současné počasí už vytváří ideální podmínky pro vznik inverzí. Pro doliny je to smutek mlh, pro horské vrcholy svátek,“ poznamenal fotograf Roman Szpuk, který snímky pořídil na Churáňově. „V údolích ležela oblačnost, bylo tam chladněji. Zhruba od 600 metrů nad mořem už bylo jasno a tepleji. Relativní vlhkost klesla pod dvacet procent,“ popsal podmínky při focení.
Mořskou hladinu nejvíce připomíná snímek, na kterém vykukuje vrcholek zvaný Věnec u Lčovic. „Charakteristický je i Kašperk, který se při inverzích vždy takto krásně na pozadí mraků vykreslí. Moře se jako by rozlévá za ním,“ připomněl Szpuk.

Jak vzniká inverze
Inverze je jev, při kterém teplota vzduchu v dolní vrstvě atmosféry s výškou neklesá, ale stoupá. Chladný vzduch v nížinách způsobuje, že se pára kondenzuje a krajina se zahalí do mlhy, zatímco vystupující horské oblasti se těší jasnému a teplému počasí. Inverze nastává na podzim a ve městech je zvýšená koncentrace škodlivin.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.