Čína představila prototyp neviditelné helikoptéry: Bojové UFO! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Čína představila prototyp neviditelné helikoptéry: Bojové UFO!

Tvar a materiál mají létajícímu talíři zajistit neviditelnost. Uvnitř se skrývají prstencový rotor, dvě turbíny a střely.
Tvar a materiál mají létajícímu talíři zajistit neviditelnost. Uvnitř se skrývají prstencový rotor, dvě turbíny a střely. (Foto Twitter)

Vypadá to jako kus abstraktního umění, betonová prolézačka v parku nebo snad robotický vysavač, přitom je to prý budoucnost bojové techniky: Neviditelný létající talíř!

Totiž neviditelný pro radary, návštěvníci veletrhu helikoptér v severní Číně jej naopak vidět mohli. Akorát pouze na zemi, z plochy se prototyp nezvedl. I tak čínský tisk nešetří superlativy. Z nějakého důvodu dostal létající talíř přízvisko »super velký bílý žralok«.


„Jde o vysokorychlostní vrtulník navržený pro digitalizovanou válku budoucnosti,“ hlásá vládní list Global Times. Podle cedulí na veletrhu prototyp kombinuje moderní technologie z osvědčených helikoptér Apache či Sea Stallion z USA a ruských Ka-52 a Mi-26.


Piloti ve vrtuli


Základem je vrtule, respektive prstencový rotor schovaný uvnitř, aby jeho listy neodrážely radarové signály. Pohon vpřed zajišťují stejně ukryté turbíny. Dvoučlenná posádka sedí uvnitř prstence.


Podle specifikací zvládne osmimetrový, tříapůltunový stroj uhánět rychlostí až 650 km/h a vyletí do výšky šesti kilometrů. Podle televize CCTV se poprvé vznese příští rok na leteckém dni v Ču-chaji.

Krotí senzaci


Podobnou technologii testovali už v 50. letech Kanaďané, jejich VZ-9 Avrocar však ztrácel stabilitu už metr nad zemí a nepřekonal rychlost 56 km/h. I propagandistický tisk si proto uvědomuje, že by to vůbec nemuselo vyjít. „I kdyby se tento konkrétní vrtulník neukázal praktickým, je to užitečný projekt pro budoucí výzkum,“ přiznává anonymní zdroj Global Times.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.