Forejt o státních pohřbech: Anglická královna ho má nachystaný | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Forejt o státních pohřbech: Anglická královna ho má nachystaný

Jindřich Forejt
Jindřich Forejt (Foto ara)

Dnes a zítra se budeme loučit s Karlem Gottem (†80). Jaké náležitosti patří ke státnímu pohřbu? A jak je to v zahraniční? O tom s Aha! mluvil odborník na etiketu Jindřich Forejt (41).

Čestná stráž
Mezi státní pocty, které naše země při pohřbu Karlu Gottovi prokáže, patří zítřejší státní smutek či čestná stráž u rakve. „Ty pocty se dají volit a přizpůsobit místu, atmosféře,“ vysvětlil Jindřich Forejt.

Přichystaný dopředu
V monarchiích je státní pohřeb institut, který náleží hlavě státu. A často se připravují ještě za panovníkova života! „Anglická královna má svůj pohřeb doslova napsaný. Pravidelně obnovuje i seznam hostů, kteří mají být na její pohřeb pozváni. U nás by to pro někoho vypadalo morbidně,“ řekl Forejt.

Nejvyšší pocta
Co náleží státnímu pohřbu a co pohřbu se státními poctami nedefinuje žádný zákon. „Nemáme ani jiné normy, které by to stanovovaly. Opíráme se o zvyklosti a tradici. Státní pohřeb je nejvyšší protokolární a ceremoniální pocta, kterou může stát jednomu ze svých občanů nabídnout,“ uvedl Forejt.



Nejnáročnější pro rodinu
Organizace takhle sledovaného pohřbu je nejnáročnější pro pozůstalé. „Musí mít možnost se důstojně rozloučit, aby nebyli pod neustálým tlakem,“ upozornil Forejt.

Složitá logistika
Týden na organizaci pohřbu je podle Forejta velmi málo času. „Rodina musela ve velmi krátké době sestavit seznam pozvaných, zkontaktovat hosty. Nejsložitější je ale logistika. Kudy lidé budou přicházet, kudy odcházet. Areál Pražského hradu podléhá bezpečnostním opatřením, mohou se tam tvořit fronty,“ vyjmenoval Forejt, na co vše se musí pamatovat.

Přečtěte si
mbmb
12. 10. 2019 • 15:22

Pohreb KG byl nadherny , Jirinka Bohdalova uzasna, ale teda v Motole Krematorium rozlouceni u popelnice rezave , rozbity asfalt ,vyhodit toho reditele !!! oSTUDA CELE prahy aspon tam mohli hodit koberec umelou travu a ten priserny kontejner zakryt zelenym platnem. Jsou tam snad uplne pomateni

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.