Sníh na Vánoce? Ne... déšť a bláto! Ve středu se ochladí o 11 °C! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Sníh na Vánoce? Ne... déšť a bláto! Ve středu se ochladí o 11 °C!

PRAHA – Zasněžené Vánoce? Letos zapomeňte! Podle prvních dlouhodobých předpovědí meteorologů budou spíše deštivé a na blátě! „Předpověď na tak dlouho dopředu je trochu jako věštění z křišťálové koule, ale podle dostupných dat bych se v období Vánoc spíše přikláněl k deštivému počasí.

Zasněžené Vánoce? Letos zapomeňte! Podle prvních dlouhodobých předpovědí meteorologů budou spíše deštivé a na blátě! „Předpověď na tak dlouho dopředu je trochu jako věštění z křišťálové koule, ale podle dostupných dat bych se v období Vánoc spíše přikláněl k deštivému počasí. Jinak zima nás zřejmě překvapí pěknými extrémy,“ říká meteorolog Pavel Mařatka.

První, co nás nyní čeká, je extrémní ochlazení, které přijde už ve středu. Rtuť teploměru klesne o 11 stupňů. „Dnes bude ještě 25 °C, v úterý 23 °C a ve středu opravdu přijde teplotní šok. Bude jen 9 až 12 °C,“ uvádí Mařatka s tím, že koncem týdne by se mělo opět trochu oteplit. „Půjde jen o tři až pět stupňů,“ říká meteorolog.

Babí léto tímto ochlazením ale nekončí. Oteplení očekávají meteorologové na přelomu září a října. A hned v říjnu by také mohl napadnou první sníh, který by vydržel nejenom pár hodin. „Sníh se objevuje i dříve, letos už sněžilo, vždy ale roztaje. První, který by mohl vydržet několik dní, by mohl napadnout už koncem října, začátkem listopadu,“ předpovídá Mařatka. Jinak se prý máme těšit na zimu plnou překvapení.

„Zimní počasí bude kopírovat současné. Půjdeme z období, kdy bude sníh a relativně mrazivo, do období, kdy bude i několik stupňů nad nulou a místo sněhu bude pršet,“ dodává Mařatka s tím, že Vánoce budou zřejmě na blátě…

Jak bude tento týden?

Dnes: Jasno až polojasno, 21 až 25 °C.
Úterý: Polojasno, postupně zataženo, 19 až 23 °C.
Středa: Zataženo, déšť, 9 až 12 °C.
Čtvrtek: Oblačno, přeháňky, 12 až 15 °C.
Pátek až neděle: Oblačno, 12 až 17 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.