Slůně Rudi dneska slaví: A míří mezi »chlapy« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Slůně Rudi dneska slaví: A míří mezi »chlapy«

Zacházej s naším klukem jemně.
Zacházej s naším klukem jemně. (Foto Aha! – Petr Hamerník)

Slůně Rudi dneska slaví. V Údolí slonů v ZOO Praha se bude servírovat sladká a křupavá zelenina, mrkev, petržel, zelí a další oblíbené pochoutky. Rudimu jsou tři roky. Zatím je nejmladší, ale čekají ho změny. Bude muset mezi »chlapy«.

Když se Rudi narodil, vážil kolem 80 kilo. Nyní mu zbývá necelých 50 kilo do jedné tuny. Již brzy se bude muset obejít bez maminky Tamary. Chovatelé ho na to už několik měsíců připravují stejně jakojeho o půl roku staršího brášku Maxe. 

Překáželi by

„Je to dáno tím, že na jaře mají slonice Tamara a Janita rodit. Před porodem a nějaký čas po něm, než se mláďata rozpijí a rozchodí, by Rudi a Max mohli překážet,“ vysvětlil kurátor chovu savců Pavel Brandl. A tak budou muset tři »chlapi« v Údolí slonů vytvořit vlastní skupinku. „Mentora Rudimu a Maxovi bude dělat jejich otec Ankhor,“ dodal Brandl. 

Opět se sejdou

Rudi osamostatňování snáší prý velmi dobře. „Citlivě to trénujeme. Intervaly, kdy máma není u něj, postupně prodlužujeme. Musí si zvykat i matka,“ dodal. Až novorozeňata zesílí, není podle něj vyloučeno, že se v jednom stádě opět všichni setkají.

Víte, že...

...slonice je březí 21 až 24 měsíců a rodí jedno mládě?
...sloni dospívají ve věku kolem 10 let?
...v lidské péči se mohou dožít až 70 let?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.