Odešel slavný stíhač RAF Kurt Taussig (†96): Patřil mezi »Wintonovy děti« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Odešel slavný stíhač RAF Kurt Taussig (†96): Patřil mezi »Wintonovy děti«

Kurt Taussig patřil mezi »Wintonovy děti«.
Kurt Taussig patřil mezi »Wintonovy děti«. (Reprofoto ČT)

Byl jedním ze dvou posledních žijících československých pilotů RAF. Kurt Taussig (†96), který bojoval v řadách britského královského letectva, zemřel.

Narodil se v Teplicích-Šanově, odkud krátce před okupací nacistickým Německem uprchl s celou rodinou. Ze strachu před pronásledováním kvůli jejich židovskému původu se skrývali, ale nacisté je nakonec našli a Kurt skončil v internačním táboře v Berouně. Několik týdnů v zajetí přirovnával k peklu. „Chtěl jsem dokonce spáchat sebevraždu,“ vzpomínal. Společně se starším bratrem Karlem se mu podařilo před odvlečením do koncentráku utéct v posledním z dětských transportů známých jako Wintonovy vlaky.

Pomohl mu Beneš
V roce 1941 požádal Kurt Taussig československou peruť RAF o vstup do armády, kvůli tomu, že mluvil německy, byl však odmítnut. „Taussig je zřejmě osoba neovládající český jazyk. Jeho přidělení k letectvu by jen pobouřilo české lidi,“ stojí v armádních dokumentech. O rok později proto vstoupil do RAF přímo, ale až po schválení československého velvyslanectví i exilového prezidenta Edvarda Beneše (1884 – 1948). Létal na spitfirech britské 225. perutě ve Středomoří. Do bojových operací se zapojil na počátku roku 1945.

Navštěvoval Česko
Po pádu komunistického režimu v roce 1989 navštívil několikrát po sobě Českou republiku. V rodných Teplicích mu loni udělili čestné občanství. Do konce svého života žil v Londýně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.