Jakub z Jihlavy si na svatbu postavil loď: Pro nevěstu popluje drakkarem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jakub z Jihlavy si na svatbu postavil loď: Pro nevěstu popluje drakkarem!

Jakub si splnil svůj sen a na dvoře v centru Jihlavy postavil vikingské válečné plavidlo.
Jakub si splnil svůj sen a na dvoře v centru Jihlavy postavil vikingské válečné plavidlo. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Přijet pro svou vyvolenou limuzínou umí každý, ale vlastnoručně postavenou historickou lodí jen Jakub Simon (32). Nevěstu si po rybníce odveze zmenšenou kopií vikingského drakkaru – tedy dračí lodě.

Stavba dávné dřevěné válečné lodě mu trvala rok. Už má za sebou ostrou a úspěšnou zkoušku na rybníce v Jemnici na Třebíčsku.

Z internetu si stáhl historické obrázky více než dvacet metrů dlouhého skutečného plavidla. Projekt pak zmenšil a na dvoře domu, kde bydlí, se pustil do díla. A to přesto, že není od »fochu« –﷯ živí se jako auditor kvality ve výrobním závodě. „Myslel jsem, že nejdražší položkou bude smrkové dřevo, které jsem na stavbu použil. A﷯le to byl omyl,“ líčí postupně své strasti. Většina peněz padla na pořádný lodní vlek, lepidla, mořidla, laky, spojovací materiál a brusné nářadí. Splněný sen ho přišel na zhruba 70 tisíc korun.﷯
V šesti lidech pak čtyřveslici i se stěžněm vyvlekli ze dvora ﷯do ulice, kde ji naložili na vlek. K rybníku, kde bude v příštích dnech vikingská loď spuštěna na vodu, prý jeho vyvolená přijede na koni. Teprve pak ﷯vyplují na společnou cestu. Jakub m﷯á však ještě jeden sen: „Jednou tak doplout s drakkarem po Labi až do moře,“ zasní se﷯ jihlavský Viking.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.