Ferdinand Piëch (†82), který zachránil VW a koupil Škodovku: Smrt po kolapsu v restauraci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ferdinand Piëch (†82), který zachránil VW a koupil Škodovku: Smrt po kolapsu v restauraci!

Ferdinand Piëch
Ferdinand Piëch (Foto Reuters, Profimedia.cz)

Byl to tyran, za nímž ovšem stály výsledky. To on udělal z koncernu Volkswagen celosvětového automobilového giganta. Řeč je o rakouském konstruktérovi a manažerovi Ferdinandu Piëchovi (†82), který v pondělí nečekaně zemřel po kolapsu v bavorské restauraci.

Piëch se prý zhroutil zcela náhle, před zraky manželky Ursuly (62). Zemřel krátce po převozu do nemocnice, b﷯ližší informace o jeho smrti ale nejsou známy. Daleko víc se po celém Německu řeší jeho život a dílo.

K automobilům měl Piëch blízko odmala, aby také ne, když byl synem dcery legendárního Ferdinanda Porscheho, konstruktéra z Vratislavic nad Nisou a rakouského právníka (a také nacisty) Antona Piëcha.

Logicky tak jeho první angažmá bylo u automobilky Porsche. Přes to se dostal do Audi, které v 60. letech odkoupil Volkswagen. Když se firma počátkem 90. let dostala do krize, kormidla se ujal právě Piëch a díky jeho tvrdé ruce a pevnému vedení se vše v dobré obrátilo.

Koncern Volkswagenu časem vedle Audi pohltil taky značky Seat, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Scania, MAN, Ducati, ale také českou Škodu a﷯ stal celosvětovým gigantem. Na Škodovku v 90. letech sice Piëch pěl ódy, později ji ale kritizoval za malé zisky

V roce 2002 přešel u VW do pozice šéfa dozorčí rady, ale po sporech se svým nástupcem v roce 2015 raději skončil.

Definitivní tečku za kariérou udělal v roce 2017, když mezi své příbuzné rozprodal zbývající akcie firmy Porsche, které vlastnil. Majetek, jenž po sobě zanechal svým 13 dětem, které měl nejméně se čtyřmi ženami (3x byl ženatý), se odhaduje na 23 miliard korun.

Nesmlouvavý

V pozici šéfa Volkswagenu byl prý neústupný, kohokoliv, kdo zopakoval jednu chybu dvakrát, neváhal propustit. „Bylo to tam jako v Severní Koreji, jen bez pracovních táborů,“ napsal jednou německý týdeník Der Spiegel.

„S Piëchem odchází kus německých hospodářských dějin. Byl posledním manažerem autoprůmyslu, který automobily sám konstruoval,“ vyzdvihl Bild


„Odešel génius, fantastický člověk,“ povzdechl si někdejší šéf Škoda Auto (1997 – 2004) Vratislav Kulhánek (75). „Měli jsme velmi nadstandardní vztahy, protože mě vlastně do Škodovky vybral. Spolupráce s ním byla perfektní, i když byl přísný a tvrdý.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.