I při jízdě na elektrokoloběžkách musíte dodržovat zákony: Zapomeňte na bezstarostnou jízdu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

I při jízdě na elektrokoloběžkách musíte dodržovat zákony: Zapomeňte na bezstarostnou jízdu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Reuters)

Elektrokola a elektrokoloběžky zažívají obrovský rozmach. Jenže na silnicích a chodnících měst vyvolávají chaos. A ani majitelé těchto strojů občas nevědí, kam patří. Jezdci na nich totiž mohou být považováni za chodce, cyklisty i motorkáře. Se všemi pravidly, která to obnáší.

Co jsou vlastně zač?

Většinu času by se majitelé elektrokol a elektrokoloběžek měli chovat jako cyklisté. Tedy jezdit po silnici, v cyklopruzích a po cyklostezkách. Chodci se z nich stávají výhradně tehdy, když sesednou a svůj stroj tlačí rychlostí chůze. Teprve pak mohou na chodník nebo na přechod pro chodce.

Pozor na silné motory

Elektrokola a koloběžky s opravdu silnými motory mohou být zákonem považovány za elektromopedy. Stačí překročit v případě přídavného motoru 1kW a v případě vestavěného 250W výkonu elektromotoru, nebo mít maximální konstrukční rychlost vyšší než 25 km/h. Poté už musíte při provozu takového stroje nosit helmu, zřídit si povinné ručení, vybavit ho registračními značkami. Jinak nesmíte na silnici.

Tohle jste možná nevěděli

*Na chodník můžete v sedle kola a s rozjetou koloběžkou jen do věku 10 let. Starší musí sesednout a tlačit.

*Do 18 let věku musíte při jízdě na kole i koloběžce nosit ochrannou přílbu.

*Do pěší zóny smíte vjet, jen pokuddopravní značka povoluje vjezd cyklistů.

*Jezdec na koloběžce může jet na silnici sám až po dosažení 10 let. Do tohoto věku je nezbytný doprovod osoby starší 15 let.

*Stejně jako ostatní řidičimusí jezdec na koloběžce zastavit před přechodem, pokud uvidí chodce, který chce přejít.

*Koloběžku je stejně jako kolo také zakázáno řídit pod vlivem alkoholu a jiných omamných látek a platí tu stále nulová tolerance.

*Na koloběžce i kole byste měli jezdit u pravé krajnice, ale tlačit byste ji měli u levé.

Povinná výbava

To, že u elektrokol je povinná výbava stejná, jako u kola, asi nikoho nepřekvapí. Jenže věděli jste, že musíte mít povinnou výbavu i na koloběžce, včetně její elektrické varianty? Koloběžka by tak měla mít třeba přední (bílou) a zadní (červenou) odrazku a za snížené viditelnosti musí mít rozsvícený světlomet a zadní světlo červené barvy. Povinná je také přední a zadní nezávislá brzda.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.