Vyklubal se v umělé líhni, teď odletěl 1750 kiláků na jih: Čáp Eda už je v Turecku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vyklubal se v umělé líhni, teď odletěl 1750 kiláků na jih: Čáp Eda už je v Turecku

Takovouto vysílačku má na zádech čáp Eda. Na obrázku je letošní mladý čáp z Mirošova, který skončil v plzeňské záchranné stanici, byl vypuštěn do přírody a už také úspěšně odletěl na jih.
Takovouto vysílačku má na zádech čáp Eda. Na obrázku je letošní mladý čáp z Mirošova, který skončil v plzeňské záchranné stanici, byl vypuštěn do přírody a už také úspěšně odletěl na jih.  (DES OP)

Velkou radost dělá zvířecím záchranářům čáp Eda. Letošní odchovanec sice přišel na svět v umělé líhni na Plzeňsku, po zdařilé adopci náhradními rodiči už ale odlétl na jih. 

Původně měli Edu vyvést rodiče na Klatovsku. „Došlo ale k poranění hnízdícího samce na drátech elektrického vedení,“ vysvětlil zvířecí záchranář Karel Makoň. Čápice by se nezvládla o mladé postarat, a tak vajíčka putovala do líhně. Když se mladí samci Eda a Arnošt vyklubali a povyrostli, ujali se jich náhradní rodiče v Chodové Plané na Tachovsku.
Aby měli ochránci přehled, dostali oba sourozenci na záda vysílačku. „Eda se pod vedením vzorných adoptivních rodičů připravoval na dalekou cestu, na kterou dle dat z vysílačky vyrazil před dvěma týdny,“ dodal Makoň. Podle posledních údajů už zavedla cesta do teplých krajů Edu 1750 km od domova. Momentálně se hlásí z Turecka.

Arnošt už neodletí

Edův brácha Arnošt na jih neodtáhne. Dlouho se zdržoval na hnízdě, až jednou ochránci zajásali, když se signál pohnul pod Tachov do Studánky. „Jenže tam ho odvezl kolega Karel Bobál autem, jelikož Arnošt narazil do drátů elektrického vedení a pochroumal si křídlo,“ řekl Makoň. Mladý čáp tak v záchranné stanici ve Studánce už zůstane.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.