Houbařův sen naživo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Houbařův sen naživo

Kateřina Entová a její »sněhulák« z pýchavek.
Kateřina Entová a její »sněhulák« z pýchavek. (Foto od čtenáře)

Češi jsou houbařský národ, ročně v lese nasbírají průměrně neuvěřitelných 22 500 tun hřibů, babek nebo třeba pýchavek. Po loňské bídě se podle mykologů sezona díky dešťům z posledních dnů rozjíždí více než slibně.

Čtenáři Aha! jim dávají za pravdu, košíky hub nosí napříč republikou. Jestliže však chcete mít 100procentní jistotu, že bude nejen na jednu smaženici, ale i zásobu na zimu, je dobré vyrazit do lesů na jihozápadě či naopak severovýchodě republiky. „Teď v lesích najdeme velkou druhovou rozmanitost. Rostou hřibovité houby, holubinky či ryzce,“ říká mykolog Jiří Polčák.

Černošín
Sedm obřích pýchavek, přičemž největší vážila téměř tři kila, donesla Kateřina Entová (18) z Černošína na Tachovsku. „Začínají i na Vlčí hoře, našla jsem klouzky, pýchavky různých velikostí a také pravé hřiby, takže chystám řízky a polévku. Proto, hurá do lesa!“ říká mladá houbařka.

Rudná pod Pradědem
Do lesů v Jeseníkách vyrazila se synem i čtenářka Aha! paní Anna Janečková (71). Během chvilky měli nasbíráno na parádní letní oběd. Byla smaženice.

Výzva čtenářům
Přinesli jste plné koše? Pochlubte se! Fotky pošlete na e-mail: aha@aha.cz

Kam vyrazit na houby v Jeseníkách čtěte ZDE



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.