Chcete zažít netradiční dovolenou? Vyrazte na roadtrip | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Chcete zažít netradiční dovolenou? Vyrazte na roadtrip

 (eVisions Advertising)

Čím dál více lidí dává namísto klasické válecí dovolené přednost tzv. roadtripům. Své auto přemění na pojízdný hotel, s nímž obrazí kupříkladu Rakousko, Norsko nebo třeba celé USA. Nekonvenční typ dovolené láká svou rozmanitostí, svobodou, a především finanční nenáročností. Přečtěte si, co dalšího cestování autem nabízí a jak z něj pomocí několika tipů udělat dovolenou, která předčí všechna vaše očekávání.

Vzhůru za dobrodružstvím

Už ze samotné představy, že se můžete jeden den sbalit a za poměrně krátkou dobu projet kus Evropy, číší ohromné dobrodružství. Nemusíte řešit, kde budete spát, protože spát můžete přímo v autě, pokud vám to jeho velikost dovolí, nebo si vzít stan a přespávat v kempech či na divoko v přírodě. Tím se vám výdaje za dovolenou samozřejmě dost sníží.

Zastavíte jen tam, kde se vám líbí

Říká se, že cesta je cíl a v případě roadtripu to platí dvojnásob. Během putování autem totiž zažijete nespočet vzrušujících situací, kterých by se vám za týden v přímořském resortu rozhodně nedostalo. Navíc pocit, že můžete zastavit kdykoliv a kdekoliv se vám jen zlíbí, je víc než osvobozující. Na roadtripech je také skvělé, že si je každý může přizpůsobit svému vkusu a vlastním preferencím. Ať už se však rozhodnete podniknout spontánní roadtrip ze dne na den, nebo si ho plánujete s ročním předstihem, doporučujeme brát v potaz alespoň pár základních tipů, které se vám před cestou budou hodit.

Na co myslet ještě před roadtripem?

1.     Stav vozidla

Auto se během cesty stane nejen vaším přechodným obydlím, ale především parťákem, který vás nesmí zradit. Porouchané vozidlo je totiž tím posledním, co chcete při takovém typu dovolené řešit. Abyste této situaci předešli, doporučujeme nechat své vozidlo ještě před cestou zkontrolovat v autorizovaném servisu a ujistit se, že je na dlouhodobé cestování 100% připraveno. Pokud vám auto přeci jen vypoví, oceníte asistenční službu, která vám bude nápomocná a v dané zemi zajistí mechanika či odtahovou službu. Asistenční služba v zahraničí zpravidla nebývá součástí povinného ručení, ale je třeba si ji u pojišťovny sjednat zvlášť.

2.     Správné vybavení

Na roadtripu se vám kromě vařiče, stanu, spacáku či základního auto-nářadí bude hodit i pár dalších věcí, a to:

  • Základní kuchyňské vybavení jako skládací příbory, ešus, rendlík, prkénko ke krájení, nožík, hrnečky, univerzální otvírák, trocha jaru na nádobí i základní koření.
  • Užiteční pomocníci jako izolepa, nůžky, čelovka, kolíčky a šňůra na prádlo.
  • Kempinkový stůl a židle.
  • Kvalitní pláštěnky.
  • Knihy, podcasty a pohodlné polštářky.

3.     Podmínky v dané zemi

Pokud hodláte spát přímo v autě, ještě před cestou si zjistěte podmínky v dané zemi, které se ke spaní v autě vztahují. Kupříkladu v Rakousku vám za nocování v autě na veřejném prostranství hrozí pokuta až 250 000 tisíc korun. Naopak ve Slovinsku jsou v tomto ohledu více benevolentní, takže mnohdy se dá v autě bez problému přespat i na nehlídaných parkovištích. Vždy je ale lepší hledat místo na spaní až po setmění a vybírat si spíše odlehlá pole, lesní cesty nebo kraje měst.

4.     Hrubý plán cesty

Určitě není nutné mít do detailu naplánovaný každý přejezd a každý den, každopádně vyplatí se znát alespoň hrubý plán cesty. Ten si navrhněte nejlépe tak, aby na sebe jednotlivé destinace navazovaly a vy se tak nemuseli zbytečně vracet. K hrubému naplánování cesty vám dobře poslouží i Google Maps.

5.     Cestovní pojištění

A nakonec, každé dovolené by mělo předcházet sjednání cestovního pojištění, které vám v případě nehody či úrazu pokryje finanční náklady na ošetření. K porovnání nabídek jednotlivých pojišťoven doporučujeme využít srovnávače pojištění, kde si pojištění můžete sjednat třeba i v den odjezdu.

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.