Rádce Aha! Jak založit kompost!
Že kompost patří jen na zahrádky našich babiček? Velký omyl! Kompostování je opět v kurzu. Nejenže díky němu můžete zpracovat všechen rostlinný materiál, který byste jinak museli vyvážet, ale zbavíte se i některých zbytků z kuchyně. Z toho důvodu je dnes kompostování populární i ve městech.
Jak založit kompost na zahradě?
Důležité je kompost oddělit od zbytku zahrádky. Lze využít plot nebo řadu keřů, nejvhodnější je vysazení černého bezu, který z něj neodčerpává živiny, a navíc z rostliny můžete využít jak květy, tak i plody. Keř také vytvoří vhodný stinný kout, na kompost by totiž nemělo dopadat přímé slunce, vítr či déšť.
První patro by měl tvořit hrubší materiál, který umožní provzdušnění a odtok přebytečné vody. Platí pravidlo, že čím různorodější skladba, tím lépe. Obsah je vhodné dobře promíchat, aby se materiály spojily.
Čerstvý zelený odpad obsahuje více dusíku, naopak starší a tmavší materiál se skládá z většího množství uhlíku.
Aby byl výsledný humus co nejkvalitnější, přidejte do kompostu zeminu. Proces tlení urychlíte přidáním chlévského hnoje. Zda jste kompost založili správně, zjistíte přibližně po dvou dnech, začne se totiž zahřívat na teplotu kolem 50° Celsia. Tato horká fáze, kterou způsobuje aktivita mikroorganismů, trvá několik dní až týdnů. Poté začne teplota postupně klesat a je třeba začít přidávat větší množství materiálu najednou. S probíhajícím tlením směs sedá a snižuje se provzdušnění. Zápachu a zahnívání předejdete průběžným přehazováním.
Kdy můžete humus využít?
Opravdu vyzrálý kompost získáte přibližně za rok. Platí, že při využití kompostéru probíhá přeměna na humus rychleji než při klasickém procesu v dřevěné ohrádce. Na jaře i na podzim skvěle poslouží jako hnojivo.
Co do kompostu patří a co nikoliv?
Můžete použít: novinový papír, posekanou trávu a listí, ovocné a zeleninové odpady, kávové a čajové zbytky, třísky a piliny, mléčné produkty, skořápky z ořechů, hobliny a kůru, větvičky, trus hospodářských zvířat či dřevěný popel.
Nepřidávejte: odřezky masa, tuky, slupky z tropického ovoce, rostliny napadené škůdci nebo chemicky ošetřené, křídový papír a popel z uhlí.
Kompostování v domácích podmínkách
Pokud žijete v domácnosti bez zahrady, ale přesto chcete založit kompost, můžete zkusit vermikompostování. Organický odpad se v tomto případě rozkládá díky práci kalifornských žížal. Nádoba se skládá z několika pater a jímky na žížalí čaj, který perfektně vyživí domácí rostliny. Lze ji umístit na chodbu, balkon či do dílny. Je ale třeba žížalám zajistit optimální tepotu kolem 20° Celsia. Do vermikompostu patří zejména zbytky zeleniny a ovoce, kávová sedlina či namočené proužky papírové lepenky. Do nádoby naopak nedávejte mléčné výrobky, tuky či zbytky masa.
Kompostování je především šetrné k životnímu prostředí. Pokud už dávno třídíte odpad, snažíte se šetřit vodu a využíváte dešťovku nebo omezujete spotřebu plastů, založení kompostu je dalším krokem k udržitelnosti naší planety.